Living Land, campania pentru o agricultura prietenoasa cu mediul

Pentru toti contează ce mâncăm. Suntem ceea ce mâncăm.

Comisia Europeană se pregătește să reformeze Politica Agricolă Comună (PAC). Aceasta va decide viitorul sistemului agro-alimentar european.

Tocmai a lansat o amplă Consultare Publică la care toată lumea poate participa.

Vă recomandăm să participați prin metoda cea mai simplă: completați datele dvs și apăsați butonul PARTICIP din această pagină. Este metoda cea mai simplă.

Puteți alege să formulați propriile răspunsuri și să le trimiteți. Vă recomandăm însă, înainte de a le trimite, să citiți răspunsurile pe care noi le-am ales. Am ales răspunsuri care să ajute la protejarea naturii și a comunităților sătești, avem recomandări și avem explicații pentru fiecare alegere a noastră în această pagină. Dacă ați citit și sunteți de acord cu noi, reveniți la cea mai simplă metodă de participare – e-frame-ul de pe pagina SOR. 

Numele și adresa ta de e-mail vor rămâne ascunse, iar răspunsurile tale vor fi trimise direct Comisiei Europene.

Citește cele mai importante 5 întrebări și răspunsurile noastre legate de viitorul PAC:

 • „Care sunt principalele probleme/obstacole care împiedică actuala politică să își atingă cu succes obiectivele? Care sunt factorii care stau la baza acestor probleme?”

  Politica Agricolă Comună nu promovează agricultura durabilă, deoarece este proiectată în cea mai mare parte pentru a susține un număr mic de ferme intensive mari. De asemenea, nu reușește să sprijine implementarea completă și aplicarea legislației de mediu a UE și nici a celei cu implicații în domeniile alimentar sau agricol, cum ar fi legislația referitoare la bunăstarea animalelor sau sănătate.

 • „Politica Agricolă Comună nu promovează agricultura durabilă, deoarece este proiectată în cea mai mare parte pentru a susține un număr mic de ferme intensive mari. De asemenea, nu reușește să sprijine implementarea completă și aplicarea legislației de mediu a UE și nici a celei cu implicații în domeniile alimentar sau agricol, cum ar fi legislația referitoare la bunăstarea animalelor sau sănătate.”

  Politica actuală (în special subvențiile din Pilonul 1) sunt o povară atât pentru populație, cât și pentru natură; în ciuda bugetului enorm, nu izbutește să furnizeze beneficii sociale și de mediu în sectoare cheie, cum ar fi locurile de muncă, economia rurală, sănătatea publică, alimentația, clima și biodiversitatea.

 • „Credeți că este nevoie de adăugarea unor noi obiective pentru o PAC modernizată? Dacă da, care ar fi acestea?”

  O Politică Agricolă Comună modernizată trebuie să faciliteze tranziția către un sistem agro-alimentar viabil, să protejeze mediul și să furnizeze beneficii reale pentru întreaga populație, inclusiv pentru fermieri. Trebuie să pună capăt subvențiilor nocive și să contribuie la îndeplinirea obiectivelor Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Națiunilor Unite, inclusiv abordarea schimbărilor climatice.

 • „Aveți idei concrete pentru simplificarea PAC și reducerea sarcinii administrative pentru fermieri, beneficiari (sau administrațiile publice)? Vă rugăm să specificați și explicați motivele care stau la baza sugestiilor dumneavoastră.”

  Subvențiile Pilonului 1 al PAC trebuie înlocuite cu stimulente legate de necesități sociale și de mediu precise (care să fie și monitorizate).

 • „Aveți și alte idei pentru modernizarea PAC?”

  Sunt de acord cu viziunea campaniei Living Land (www.living-land.org). Noua politică agricolă a Uniunii Europene trebuie să fie corectă, durabilă în ceea ce privește exploatarea resurselor naturale, sănătoasă și responsabilă la nivel global. Procesul de elaborare trebuie să fie deschis și transparent și trebuie să implice toate autoritățile și sectoarele relevante (în special mediu, dar și climă, dezvoltare, sănătate etc.).

 Sucursale
Implica-te!
 • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
 • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
 • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!