Ablepharus kitaibelii

Șopârlița de frunzar / Scincidae

Șopârlița de frunzar nu are pleoape, spatele este maroniu cu aspect lucios, capul mic și picioarele scurte. Lungimea adulților nu depășește 11 cm.

Habitat
Populează păduri de foiase, mai ușor de observat în poieni și pe liziere.

Răspândire
Specia se este prezentă doar in sudul țării.

Populație
În țara noastră traiesc câteva de mii de exemplare.

Amenințări
Specia este periclitată, afectată de degradarea și fragmentarea habitatelor forestiere prin  înlocuierea masivelor de stejar cu plantații de pin și salcâm și extiderea suprafețelor agricole.