Bufo bufo

Broasca raioasa bruna / Bufonidae

Amfibian de talie mare, 8-13 cm,  cu spate colorat în diferite nuanțe de maro, presărat cu mici protuberanțe. Ochii sunt cărămizii cu pupilă orizontală.  Nu trasmite râie sau negi, aceste afecțiuni fiind generate de fapt de acarieni și respectiv virusuri.

Habitat
Specie predominant nocturnă ce populează habitatele forestiere sau lunci.

Răspândire
Se găsește în majoritatea regiunilor țării pâna la altitidinea de 1200 de metri; mai rară în Bărăgan și Dobrogea.

Populație
Efectivele din România sunt de câteva sute de mii de exemplare.

Amenințări
Specia este aproape amenințată, ce se confruntă cu degradarea habitatelor prin înlocuierea masivelor de stejar cu plantații de pin și salcâm și cu mortalitatea cauzată de traficul rutier în timpul migrației de primăvară către locurile de reproducere.

Amfibieni, familia Bufonidae