Darevskia praticola

Soparla de padure / Lacertidae

Șopârla de pădure prezintă pe spate o bandă cafenie lată marginită pe fiecare parte de două dungi, una bej spre interior și altă brună către flancuri. Ventral este galben-verzuie. Dimensiunea maximă este de 17 cm.

Habitat
Populează pădurile de foiase, fiind mai ușor de observat în poieni.

Răspândire
Se întâlnește în sudul țării și valea Mureșului.

Populație
În țara noastră traiesc câteva zeci de mii de exemplare.

Amenințări
Specia este vulnerabilă, afectată de degradarea și fragmentarea habitatelor forestiere prin  inlocuierea masivelor de stejar cu plantații de pin și salcâm și extiderea suprafețelor agricole.