ȘTIRI PROIECT Ziua Păsărilor
Ziua Păsărilor, un eveniment de pus în calendar
12 aprilie 2024
Sărbătorim cu voi Ziua Păsărilor, în preajma zilei de 1 Aprilie, de ceva decenii. Dar parcă anul acesta ne-a ieșit mai frumoasă această sărbătoare. Mulțumită membrilor și voluntarilor SOR, am reușit și să ne întâlnim cu cei interesați de păsări și natură în multe locații noi, și să ne inserăm astfel în calendarul local al naturii.

Ziua Păsărilor a fost întotdeauna un eveniment prin intermediul căruia am vrut să ne întâlnim cu cei care iubesc, cunosc sau vor să cunoască păsările. Dar, de regulă, nu reușim să vorbim cu oameni din atât de multe orașe precum am reușit în acest an. Ziua Păsărilor a început neoficial în 30 martie și oficial în 1 aprilie și s-a încheiat în 7 aprilie! E drept, și vremea a ținut cu noi în 2024. În ordinea intrării în scenă, membrii noștri au povestit despre păsări în Agigea, Brăila, Cluj, Sibiu, Alba Iulia, Buzău, Bistrița, Iași, Pitești, Sebeș și București. Am evoluat în parcuri, în grădini botanice, pe malul râurilor și al lacurilor, în orașe și la periferiile acestora. Am vorbit cu copii de grădiniță și de școală, dar și cu părinții și bunicii acestora. Am privit păsările prin lunete și binocluri, le-am căutat și identificat în determinatoare și le-am bifat pe listele de prezență. Nu am fi reușit să facem acest lucru fără membrii și voluntarii SOR! Ei sunt mesagerii și corespondenții noștri din teritoriile patriei. Iar mobilizarea lor a fost exemplară, le mulțumim pentru susținere și implicare! Iar pe voi, dacă v-a plăcut alături de noi, vă așteptăm fie ca membri, fie ca voluntari, fie ca membri-voluntari. Astfel, Ziua Păsărilor 2025 se va putea sărbători și în alte locuri!
Evenimentele și activitățile au fost variate, în funcție de zonă, numărul de voluntari disponibili și de competențele acestora. Unele orașe au ieșit în evidență prin mai multe evenimente, cum a fost cazul Bucureștiului, unde membrii SOR și-au dat întâlnire cu participanții în două spații verzi ale capitalei, și cazul extraordinar al Iașului, unde Ziua Păsărilor a fost în fapt Săptămâna Păsărilor. Aceasta a debutat pentru public în 31 martie, cu un eveniment în afara orașului și s-a încheiat în 7 aprilie în parcul Copou.
Dar nu mai lungim mult vorba, luăm pe rând locațiile, ca să aveți o imagine de ansamblu a ceea ce a fost cea mai reușită ediție a Zilei Păsărilor din ultimii ani.
Aici puteți vedea un album foto cu imagini din toate locațiile Zilei Păsărilor 2024.
La Agigea, partenerii de la Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea – Stația de inelare, au derulat în 30 martie a doua ediție a Zilei Păsărilor, care s-a bucurat de o prezență masivă. Nu e greu de explicat, când ai posibilitatea să arăți oamenilor păsările (prinse pentru inelare) în mână, gradul de entuziasm e la cote înalte.
La Brăila, membrii SOR au ieșit tot în 30 martie pe lacurile din zonă. Au observat păsările de pe Lacul Sărat I și II și de pe Lacul Seaca. Multe specii acvatice, în frunte cu pelicanii comuni, au fost observate, fotografiate și înregistrate în Ornitodata.
Clujenii au părăsit orașul pentru această ediție. Au vizitat Cheile Turzii cu un grup numeros de adulți, copii și juvenili care au absolvit cel puțin un sezon de Școală de vară Grow Wild. Și rezultatele se văd! Iar bucuria cea mare e că am mai adunat câțiva doritori și pentru anii care vin. Pe lângă speciile de păsări observate, s-au delectat cu picnicuri în natură și cu multe flori de primăvară înflorite și vizitate de zor de insecte.
Sibiul ne-a oferit satisfacția unei reactivări din acest sezon. Astfel, cei dornici de a ști mai multe despre păsări au avut ocazia să viziteze sâmbătă, 30 martie, barajul de pe Olt de la Racovița. Unde chiar și pescărașul albastru, pasărea de pe sigla SOR, și-a făcut măiastra apariție. E o zonă bună, cu potențial, atât în speciile de păsări, cât și în membrii noștri locali, care sunt puși pe treabă și au planuri mari. Vă invităm să dați un like paginii de Facebook a viitoare sucursale SOR din Sibiu, pentru a vedea ce vă mai pregătesc păsărarii de acolo.
Alba Iulia a fost și ea una dintre surprizele plăcute ale acestei ediții, sucursala din zonă activând până acum mai mult la nivelul Sebeșului și cu accent pus pe elevi. Dar se anunță și aici o deschidere către publicul larg, prin intermediul membrilor care își doresc să împartă cu cei interesați nu doar entuziasmul, ci și cunoștințele lor despre păsări și natură. Astfel, în 31 martie, cei prezenți la turul ornitologic ghidat prin Pădurea Mamut, au avut ocazia să poată observa păsări, să discute despre ele, inclusiv cum le pot ajuta, ba chiar să o și facă într-o oarecare măsură. S-a amplasat cu această ocazie un cuib artificial, pentru a susține mai bine explicațiile teoretice. Peste ceva timp, plimbările pe același traseu vor putea fi folosite pentru verificarea ocupării cuibului. Nici elevii din Sebeș nu au stat acasă de Ziua Păsărilor, au ieșit și ei pe teren, în Cheile Turzii.
Buzăul este un oraș mai mult decât prietenos cu păsările! Are acolo o mână de membri-voluntari care pot muta munții, dacă e nevoie. Acțiunea a avut loc duminică, în Parcul Crâng, printre piesele de mobilier cu care tot ei au dotat parcul: panouri, cuiburi și hrănitori SOR. Dar nu s-au oprit la a explica oamenilor cum și de unde vine pasiunea pentru păsări sau a ghida micii participanți în mult apreciatul desenat cu cretă pe aleile parcului. Au împărțit celor prezenți punguțe cu semințe de floarea soarelui, pentru a le arăta care e hrana corectă. Dar activitatea cea mai dragă nouă a fost licitația de fotografie organizată pentru a face rost de fondurile necesare achiziționării de cărți de specialitate pentru școlile din zonă care vor termina cu bine proiectul Școli și grădinițe prietenoase cu natura! Ne-au arătat că pentru ei susținerea educației pentru natură nu e doar o declarație pompoasă, ci chiar un motto al viitoarei sucursale SOR Buzău! Până la oficializare, îi puteți urmări pe pagina lor de Facebook, Buzăul prinde Aripi.
Bistrița s-a orientat către elevi și, împreună cu Asociația Harta Verde România, au scos școlarii de la Colegiul National „Liviu Rebreanu” în Parcul Municipal Bistrița și pe malurile râului Bistrița Ardeleană chiar de 1 Aprilie, Ziua Păsărilor. Au fost recompensați cu păsări frumoase, ca alde țicleni, pițigoi mari și albaștri și florinți, dar și cu câteva specii mai banale ca penaj, dar interesante prin inteligență, precum ciorile grive, sau prin veselie și adaptabilitate, precum vrăbiile de câmp. Le-a plăcut așa de mult copiilor, de s-a dus vestea prin oraș, așa că au năvălit curioșii și peste membrii noștri la sediul acestora. Dar, s-au descurcat onorabil, grație și câtorva materiale educative marca SOR.
Evenimentul de la Pitești s-a desfășurat în data de 1 aprilie, pe malul lacului de acumulare din cartierul Prundu. Au participat 24 de elevi de la Colegiul Tehnic C. D. Nenițescu din localitate, care au fost ghidați de membrii SOR și de partenerii de la Muzeul Județean Argeș. Împreună au observat 21 de specii de păsări, cu un total de aproximativ 350 de exemplare, cu graurii, rațele cu cap castaniu și pescărușii râzători cap de listă, dar și piciorongi cormorani mici. A fost o excursie agreabilă pentru toți participanții, în urma căreia sperăm că elevii au rămas cu plăcerea de a ieși în natură și de a se bucura de păsări.
La București, membrii SOR, care au norocul să dispună de spații verzi generoase și cu avifaună pe măsură, au avut două evenimente destinate publicului. În 6 aprilie, sâmbătă, de la ora 10:00 și-au deschis laboratorul în Parcul Sticlăriei, unde au arătat celor prezenți păsările care pot fi observate în parc și în oraș. Au folosit clasicele deja: binocluri, determinatoare, postere, twitch-listuri, fotografii printate. Apoi duminică, 7 aprilie, s-au mutat în Parcul Tineretului și au trecut și acolo speciile prezente în catalog, au arătat participanților ce simplu, dar plin de surprize poate fi un cuib artificial. Și, ca de obicei, au reușit să convingă tineri iubitori de păsări să devină membri SOR, aproape peste noapte!
Cu voia voastră am lăsat la urmă Iașul. Au fost foarte multe și variate evenimente, și membrii de aici promit că o vor ține tot așa. În 31 martie s-a organizat un tur ghidat în Delta Moldovei, unde cu ajutorul binoclurilor și al lunetei s-au observat multe specii acvatice. Cei peste 90 de participanți au fost încântați să descopere așa o diversitate, atât de aproape de casă. Tot aici a avut loc și vernisajul expoziției fotografice a fotografului Gabi Sandu. În 1 Aprilie, activitatea s-a mutat la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, unde elevii au fost în centrul atenției. Cei peste 200 de elevi au aflat mai multe despre păsările din parcurile și grădinile orașului. Și aici a fost o expoziție fotografică, Păsările din jurul nostru, realizată în colaborare cu Clubul Fotografilor din Iași, expoziție deschisă până în 30 aprilie. Miercuri, 3 aprilie, a fost montată o hrănitoare la Academia Română, Filiala Iași. Vineri, la Muzeul Național al Literaturii Române „Vasile Pogor”, participanții au avut parte de prezentarea „Primăvara în lumea păsărilor”, de montarea unei hrănitori, de observarea păsărilor din parc și de notarea lor pe liste speciale. Sâmbătă, 6 aprilie, a fost rândul speciilor de pădure să încânte audiența, prezentă pe Dealul Repedea, pe traseul tematic Codrii Iașilor. Iar duminică, 7 aprilie, ultimul eveniment a avut loc în Parcul Copou, unde cu ajutorul voluntarilor SOR și al ajutoarelor „tocmite” la fața locului, s-au înlocuit cuburile de pe panoul amplasat de SOR în cel mai reprezentativ parc al Iașului.
Trebuie să mulțumim partenerilor noștri locali, care ne-au ajutat la organizarea și derularea evenimentelor noastre: Complex Delta Moldovei, Clubul Fotografilor din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii – Academia Română și prin Subcomisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii Filiala Iași, euRespect, Asociația CIVICA, Asociația Studenților Biologi din Iași, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” – Academia Română, Filiala Iași, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul „Vasile Pogor”- Casa Junimii, Codrii Iașilor, Asociația Mai Bine.
Și cu aceasta, am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea Zilei Păsărilor 2024. Dacă v-a plăcut și sunteți membri, puteți lua în considerare organizarea unor evenimente asemănătoare și în localitatea voastră. Dacă nu sunteți membru încă, puteți vizita paginile noastre de Facebook să vedeți unde ați putea da o mână de ajutor, odată ce v-ați înscris aici.
Mulțumim tuturor pentru implicare și susținere!
Text: Teodora Domșa
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]