Share

Uite Barza!

Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.

O dată la 10 ani berzele albe din întreaga Europă fac obiectul unui recensământ internațional, coordonat de partenerii noștri din Germania, Uniunea pentru Conservarea Naturii și Biodiversității (NABU).

Anul 2024 este anul celui de-al optulea astfel de recensământ. Primul a avut loc în 1934, astfel că recensământul acestei specii este unul dintre cele mai vechi programe internaționale de monitorizare a biodiversității. În România monitorizăm specia constant începând cu anul 1994. Programul este derulat de Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și Naturii „Grupul Milvus”.

Recensământul din acest an are loc în perioada 15 iunie – 15 iulie și  se realizează cu sprijinul vostru, al voluntarilor, și al companiilor PPC din România și al Distribuție Oltenia SA.

Arealul de desfășurarea a recensământului din 2014

Întrucât pentru cuibărit barza albă folosește habitate antropice și marea majoritate a cuiburilor se află în interiorul localităților, amplasate pe structuri artificiale (stâlpi, clădiri etc.), unitatea de bază pentru evaluarea acestei specii este unitatea administrativ-teritorială (UAT) – comună sau oraș. În cadrul fiecărui UAT se vizitează detaliat toate localitățile pentru înregistrarea completă a tuturor cuiburilor existente.

Numărul UAT din România care vor fi evaluate de voluntari în 2024, până în prezent ( 5 iulie, ora 15:29)
3186
Harta UAT și numărul de cuiburi înregistrate în fiecare înultimii 10 ani
Numărul voluntarilor care realizează recensământul berzelor albe în România, până în prezent (5 iulie, ora 15:29)
0