ȘTIRI PROIECT Restoriver
RESTORIVER – pentru protejarea râurilor afectate de schimbările climatice și pentru siguranța oamenilor
24 septembrie 2024
Renaturarea malurilor și a zonelor ripariene, axată pe reziliența climatică și retenția naturală a apei este importantă atât pentru oameni, cât și pentru biodiversitatea din regiunea Dunării.

Utilizarea terenurilor de către oameni, controlul și exploatarea râurilor și a zonelor riverane afectează grav condițiile lor ecologice și capacitatea de adaptare la schimbările climatice. Regularizarea albiilor râurilor, defrișarea zonelor inundabile, înlocuirea malurilor naturale și a habitatelor ripariene cu suprafețe construite și dispozitive industriale de control al fluxurilor deteriorează fatal capacitățile de retenție a apei și afectează negativ potențialul de adaptare la schimbările climatice al acestor zone și sisteme.

Anomaliile climatice din bazinul Dunării se manifestă prin secete mai severe, ceea ce duce la penurie de apă și incendii de vegetație. Țările din apropierea Dunării se confruntă, de asemenea, cu inundații extreme, precipitații abundente, furtuni puternice și valuri de căldură extremă. Aceste riscuri de mediu, pe care le întâlnim din ce în ce mai des, sunt extrem de periculoase, nu doar pentru natură și faună, ci și pentru oameni.
Proiectul RESTORIVER își propune să crească capacitatea de adaptare la schimbările climatice ale malurilor și zonelor ripariene, reducând astfel riscul de secetă, inundații și valuri de căldură. Aceste riscuri reprezintă o provocare deosebită pentru zonele urbanizate din cauza densității locuitorilor și lipsei de spații verzi și albastre, motiv pentru care proiectul este axat pe zonele urbane și periurbane din bazinul Dunării.
Obiectivul principal al proiectului este promovarea adaptării la schimbările climatice și gestionarea dezastrelor în regiunea Dunării, pentru a rezolva riscurile de mediu la nivel transnațional, ținând cont de abordările bazate pe ecosisteme, cum ar fi măsurile de retenție naturală a apei.

Măsurile de Retenție Naturală a Apei (NWRM) sunt măsuri multifuncționale care urmăresc protejarea și gestionarea resurselor de apă prin mijloace și procese naturale. Acestea au potențialul de a oferi multiple beneficii, inclusiv reducerea riscului de inundații, îmbunătățirea calității apei, reîncărcarea pânzei freatice și îmbunătățirea habitatului. Acest proiect se concentrează pe șapte zone pilot din șapte țări, care vor fi folosite ca exemple de bună practică pentru implementarea ulterioară a unor măsuri similare de retenție naturală a apei și a altor soluții bazate pe natură.
Pe lângă acest aspect, obiectivul proiectului este de a îmbunătăți conștientizarea și abilitățile de adaptare la schimbările climatice ale părților interesate din zonele riverane și ripariene, precum și de a crește gradul de conștientizare publică cu privire la importanța râurilor sănătoase și a zonelor ripariene. Proiectul include și nivelul politic, având ca scop principal îmbunătățirea cadrelor de planificare și coordonare pentru armonizarea politicilor legate de apă și climă la diverse niveluri.

Proiectul RESTORIVER este susținut de Programul Interreg pentru Regiunea Dunării, cofinanțat de Uniunea Europeană. Acesta se derulează în Bulgaria, Croația, Ungaria, România, Serbia, Slovacia și Ucraina, și are ca prioritate principală o regiune a Dunării mai verde, cu emisii scăzute de carbon.
Articolul a fost preluat integral de pe site-ul proiectului RESTORIVER.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]