Știri
Păsările ieșenilor – despre ele, hrana lor și rudele lor la Atelierul de Hrănitori SOR Iași 2024
26 noiembrie 2024
Știm că păsările de la noi se aseamănă ca obiceiuri de curtare, cuibărire și hrănire. Ce am aflat nou în acest final de toamnă la Atelierul de hrănitori de la Iași? Că și noi, păsărarii, ne asemănăm. Suntem mai buni, mai veseli și plini de energie când vorbim despre înaripate, fie că o facem la Cluj, fie la Iași, fie din postură de profesioniști sau de simpli amatori.

Suntem din ce în ce mai apropiați de natură și, implicit, de păsări. Și este firesc să vrem să cunoaștem mai multe despre ele și să le putem ajuta atunci când au nevoie. Aceste motive au fost suficiente pentru ca noi, cei din Sucursala Iași a Societății Ornitologice Române (SOR), să pornim la treabă și să organizăm unul dintre evenimentele tradiționale ale SOR – „Atelierul de Hrănitori”. Inspirați de prietenii noștri de la SOR Cluj, și bucurându-se de prezența și implicarea lor trup și suflet pe tot parcursul zilei, voluntarii SOR Iași au gândit Atelierul ca pe un eveniment în care publicul, în special copii însoțiți de părinții lor, să afle cât mai multe despre păsările care trăiesc iarna la noi: cum le identificăm, unde le putem vedea, cum le putem ajuta. La partea cu ajutorarea am răspuns pe loc, construind hrănitori pentru ele și învățând când și cum să le hrănim corect. Am preluat egida prietenilor păsărari din toată ţara – „Vine iarna, bine-mi pare, iar agăț o hrănitoare!” – și sâmbătă, 23 noiembrie 2024, am relansat ediția ieșeană a „Atelierului de Hrănitori”.
Gazdă primitoare ne-a fost Facultatea de Biologie din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) care, prin deschiderea și implicarea necondiționată a domnului decan Lucian Gorgan, ne-a pus la dispoziție nu numai o sală, ci a făcut posibilă și organizarea de tururi ghidate în Muzeul Zoologic al UAIC – muzeu care trece printr-o renovare mult-așteptată.

Expoziția de fotografii: De la intrarea în facultate, vizitatorii i-au putut admira pe unii dintre locuitorii înaripați ai Iașului din sezonul rece, redați prin superbele fotografii realizate de colaboratorii de la Agenția de Protecția Mediului Iași, partener al evenimentului. Mulțumim Galea Temneanu, Cristina Dascălu și Alex Luchici de la euRespect pentru realizarea expoziției care a bucurat privirile participanților. Sorana Lupu a fost în comitetul de întâmpinare și ghid al expoziției. Știe multe despre păsările din Iași, fiind parte a echipei Natură Urbană Iași.
Tururi ornitologice în Muzeul Zoologic al UAIC: Copiii și părinții, dar și adulții interesați au putut afla caracteristicile care ușurează identificarea păsărilor, dar mai ales poveștile unora dintre păsările expuse la muzeu: vrabia de casă sau de câmp, pițigoiul mare și cel albastru, botgrosul, sticletele, florintele, mierla, gaița, cucuveaua, ciocănitoarea pestriță mare, cucul și pupăza, că tot suntem în Moldova lui Creangă. Doamna Carmen Gache, coordonatoarea sucursalei SOR Iași, dar și președinte al Subcomisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din Academia Română Iași, partener al evenimentului, ne-a declarat: „Dacă ar fi să descriu cu doar două cuvinte atmosfera din Muzeul colecțiilor zoologice al Facultății de Biologie de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași pe durata derulării tururilor ornitologice, acestea sunt entuziasm și curiozitate. Definitorii atât pentru copii, cât și pentru adulții din sală. Care ne-au felicitat și ne-au rugat să organizăm mai des astfel de evenimente. M-am ales și cu o poreclă – am fost doamna cu poveștile”.
Clubul reptilo-fililor: Publicul, deopotrivă copii și adulți, au putut interacționa cu reptile vii și afla despre herpetofaună în timp de iarnă, povestind cu voluntara SOR Iași Georgiana Țăranu, membră și a Grupului Herpetologic Moldavica, un alt partener al evenimentului. Alături de Georgiana au fost și alți voluntari de soi. Andrei Bucătaru, prezent în dublă calitate, ca voluntar SOR dar și ca președinte al Asociației Studenților Biologi din Iași, un partener pe care ne bucurăm să îl avem alături, ne simțim încrezători pentru viitoarele evenimente. L-am revăzut și pe Cătălin Petreanu, membru și voluntar ajuns în SOR datorită păsărilor, acum student la Iași, dar mai degrabă datorită reptilelor.
Atelierul Păsările Iașului a fost condus de Mihai Ghilan, care le-a vorbit curioșilor despre păsările din orașul lor, prezentând câteva dintre cele mai comune specii observate și înregistrate în baza de date Ornitodata.
Atlasul păsărilor Clujului a venit cu Dora, cu tot cu hartă și specii reprezentative. Cărora, accesând un cod QR din atlas, participanții le-au putut auzi cântecele.
Atelierul meșteșugarilor a beneficiat de expertiza unei vechi colaboratoare și membre SOR, Laura Ajder. Ea a dirijat micile talente în plăcuta activitate de pictat medalioane de lut cu siluete de păsări. Ochiul ei ager a descoperit câteva tinere talente.
Atelierul de colorat a fost unul plin de … culoare evident. Planșele noastre cu păsări comune și semnele de carte cu păsări și hrana lor au fost supervizate de Mihaela Sănduleac și de Traian. Desigur, penajul păsărilor a fost pe alocuri mult mai exuberant decât în realitate, dar nu vrem să înfrânăm artiștii în numele corectitudinii ornitologice.
Atelierul Gastro a avut și el culoare, dar nu de la creioane, ci de la hrana naturală preferată de păsări și prezentată publicului de către Roxana Penciuc. Roșul măceșelor și al păducelului a mers de minune cu nuanțele de maro ale ghindelor, alunelor și nucilor, cu portocaliul cătinei și negrul lemnului câinesc. Roxana s-a antrenat și înaintea Atelierului, desenând modelele de semne de carte pe care le-au colorat copiii.
Grădinița ornitologică a fost pe mâna lui Andrei Apopii și a Andreei Vlaicu. Voluntari tineri și plini de entuziasm, au folosit cuburile cu păsări și cărțile cu sunete pentru a
molipsi și pe alții cu pasiunea lor pentru zburătoare și natură.
Atelierul de identificare a păsărilor a supus participanții la ceva mai multă treabă. Nicoleta Ciobanu și Vali Mihălescu au recurs la cunoștințele și spiritul de observație al oaspeților pentru a recunoaște și identifica speciile de păsări comune, întâlnite în parcuri și alte spații verzi ale orașului.
Shopul SOR a avut clienți curioși și bucuroși. Au avut ocazia să descopere jocurile și cărțile educative, sau să își completeze colecția cu minunatele insigne cu biodiversitate ale SOR. Kinga Cîmpan și Vali Bădițoiu au adus bunătățile tocmai de la Cluj, și s-au bucurat că la final au avut mai puține de încărcat în mașină. Din fiecare obiect cumpărat de la SOR o sumă de bani ajunge în proiectele prin care asociația face educație pentru natură și conservare.
Atelierul meșteșugarilor e ultimul prezentat aici, dar a fost cel dintâi la eveniment. De departe cel mai căutat atelier, a fost vizitat încă de la deschidere și până la ora închiderii. Beni Chindriș, Alexandra Nechifor și Anabelle Hușanu au ghidat participanții în încercarea lor de a construi hrănitori din pomelo, nucă de cocos sau peturi. Tot aici s-a făcut și prima alimentare cu semințe de floarea soarelui, hrana preferată și recomandată pentru păsările sălbatice în sezonul rece.

Prezența numeroasă a publicului ne-a bucurat și ne-a mobilizat deja pentru ediția viitoare a Atelierului. E clar că este un interes real pentru astfel de evenimente, astfel ne vom pregăti mai riguros, începând cu o sală mai încăpătoare.
Poate nu ar strica să lăsăm aici invitația făcută ieșenilor, care credem noi că i-a determinat să ni se alăture în număr mare.
• Atelierul Meșteșugarilor – 10.00 – 16.00 (sau până la terminarea materialelor) – aici se lucrează cu cocos sau pomelo, dar și cu plastic. Lucrăm și cu materialul clientului, deci puteți veni cu materia primă de acasă și noi vă arătăm cum să ajungeți la produsul final, hrănitoarea ideală pentru păsările sălbatice.
• Atelierul Artizanilor – 10.00 – 16.00 (sau până la terminarea materialelor) – realizăm semne de carte, origami și alte decorațiuni de sezon, sau nu, dar sigur inspirate de și din natură.
• Clubul Micilor Păsărari – 10.00 – 16.00 (sau până la terminarea materialelor) – învăţăm prin joc – teatru de… păpuşi-păsări, puzzle-uri, jocuri de perspicacitate, planşe de colorat, cărţi cu sunete ale păsărilor
• Laboratorul Cercetătorilor – 10.00 – 16.00 – aici mergem pe un desfășurător clasic: identificăm păsări prin sunete sau în imagini și în exponate şi multiple determinatoare, sau profităm de prezența colegilor de la Cluj, care ne vor arăta „Atlasul păsărilor Clujului”, un atlas ornitologic urban, proiect pe care SOR l-ar vrea replicat în cât mai multe orașe.
• Clubul ornitofililor la Muzeu – 10.00 – 16.00 – organizăm vizite ghidate în Muzeul Zoologic al UAIC, care vor permite participanților să identifice unele dintre păsările care sunt iarna la noi şi despre care participanţii au aflat în prealabil.
• Clubul reptilo-fililor – 10.00 – 16.00 – veți putea interacționa cu reptile și afla despre herpetofaună în timp de iarnă, povestind cu Georgiana Țăranu, membră și a Grupului Herpetologic Moldavica.
• Atelierul Gastro – deschis între 10.00 și 16.00 – vă oferă sfaturi de nutriție corectă ornitologică și rețete de gustări cu care să atrageți păsările la hrănitorile voastre de peste iarnă.
• Expoziția de fotografii – deschisă între 10.00 și 16.00 – în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Iași, unde vă invităm să vă bucurați de frumoasele păsări din iarna ieșeană, prin imaginile surprinse de prietenii din APM ai păsărilor.
În încheiere dorim să mulțumim tuturor celor prezenți, participanților, voluntarilor și partenerilor, care ne-au ajutat să ne prezentăm onorabil în fața publicului. Sperăm să îi avem alături de noi și la edițiile viitoare și îi rugăm să ducă vestea mai departe, astfel încât numărul celor care ne vor trece pragul să fie din ce în ce mai mare. Natura și păsările vor aprecia tot ajutorul pe care îl vor primi din partea noastră.
Text: Teodora Domșa, Corina Forăscu

Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]