Share

Iarna și păsările ei. MidWinter 2025

Nimic mai potrivit pentru un început de an ornitologic, decât o ieșire cu șanse serioase de a vedea păsări variate în numere mari. Asta este MidWinter-ul, numărătoarea păsărilor acvatice din miezul iernii. Unde mai pui că este una dintre schemele de monitorizare cele mai simple, un bun loc de încercat un proiect de citizen science. Așadar, vă invităm să citiți, să vă informați și apoi să participați!

Așa cum v-am obișnuit, începem fiecare an cu primul program de monitorizare: Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice, eveniment cunoscut sub numele de MidWinter.
În România, programul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Acest recensământ face parte dintr-un program de monitorizare internațional, coordonat la nivel global de Wetlands International.

Când ieșim pe teren?

Nimic nou aici, MidWinter-ul are loc an de an în perioada 10-20 ianuarie, cu recomandarea ca ieșirea din 2025 să fie efectuată în weekend-ul 18 – 19 ianuarie, pentru sincronizare. Sincronizarea este importantă pentru a evita dubla numărătoare cauzată de potențiala deplasare a păsărilor.

Cine poate participa?

La acest eveniment pot participa observatori din toată țara, care au cunoștințe solide despre păsările acvatice. Toți cei interesați să ia parte în cadrul acestui recensământ, sunt rugați să ne contacteze, pentru a ne indica locațiile pe care vor să le viziteze (este necesar și pentru a pregăti contul aplicației Ornitodata). Dacă doriți să luați parte, vă rugăm să anunțați coordonatorul (cristi.domsa@sor.ro), pentru a putea planifica echipele și a evita suprapunerile.

Unde ieșim pe teren?

Ieșirile sunt organizate în zone umede, lacuri, râuri, bălți, unde se presupune că sunt adunări mai mari de păsări acvatice, cu condiția ca apa să nu fie înghețată. Dar chiar dacă din cauza gerului unele locații vor fi înghețate, vă rugăm să înregistrați datele și pentru acestea, deoarece și observațiile de tip absență sunt importante.

Fiind un program de monitorizare, locațiile sunt standardizate, bine delimitate. Lista completă a locațiilor poate fi accesată în format KMZ/Google Earth – AICI. Dacă doriți să vizitați o locație nouă, care nu este în listă, vă rugăm să ne semnalați acest lucru.

Cum poți înregistra și trimite datele?

Pentru Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice, datele se colectează folosind aplicația mobilă Ornitodata (necesită un cont în baza de date Ornitodata). Datele colectate cu ajutorul aplicației sunt ulterior încărcate în baza de date. Cei care doresc să ia parte, sunt rugați să ne contacteze (cristi.domsa@sor.ro), pentru a indica locațiile ce urmează a fi vizitate (pentru pregătirea aplicației).
Pentru fiecare locație se completează o sesiune/listă separată.

De ce e important MidWinter-ul?

Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice, la fel ca toate programele de monitorizare continuă, ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de la an la an. Se pot observa modificările la nivel local, național, dar și mai important, la nivel internațional, de-a lungul întregului culoar de migrație la speciile migratoare. La fel ca în orice domeniu, și aici informația este extrem de importantă. Seturile de date obținute an după an sunt extrem de valoroase, esențiale pentru reușita unor proiecte de conservare a speciilor țintă la care se observă scăderi ale populațiilor.

Vă invităm așadar să luați parte la un program de citizen science și vă mulțumim dacă o faceți deja!

Dacă ți-a plăcut, distribuie