Știri
Școli Prietenoase cu Natura – sezon de primăvară în curtea școlii
9 aprilie 2025
Activitățile programului nostru educațional sunt în plină desfășurare. Școlile participante la program desfășoară activități specifice sezonului cald: amplasează cuiburi artificiale, plantează specii prietenoase cu natura și celebrează zile tematice menite să evidențieze elemente cheie ale programului SPN – precum Ziua Apei, Ziua Cucului, Ziua Rândunicii sau Ziua Păsărilor.

Elevii se bucură de ieșiri în aer liber, explorează natura, identifică păsările din zonele verzi, vizionează materiale educative și transmit mesaje de conștientizare – toate într-o atmosferă plină de voie bună și spirit de echipă.
Activitățile propuse care pot fi realizate în curtea școlii în lunile de primăvară, în cadrul programului Școli Prietenoase cu Natura:
- plantarea speciilor de flori, arbori și arbuști autohtoni;
- activități în sprijinul speciilor de păsări cuibăritoare: amplasarea de cuiburi artificiale; amplasarea de material de cuibărire; amenajarea unei surse de noroi pentru lăstunii de casă și pentru rândunici și menținerea acesteia până la finalul lunii iunie; amplasarea de adăpători; amplasarea băilor de nisip, pentru a ajuta păsările să scape de paraziți;
- activități în sprijinul altor viețuitoare: amenajarea de refugii pentru amfibieni și reptile; amenajarea adăposturilor pentru arici; realizarea unor hoteluri pentru insecte; realizarea și utilizarea unei cutii de compost;
- sărbătorirea uneia dintre zilele legate de natură: 10 martie – Ziua Polenizatorilor; 22 martie – Ziua Mondială a Apei, Ziua Vrăbiilor; 15 martie – 15 aprilie – Luna Pădurii; 1 aprilie – Ziua Păsărilor; 22 aprilie – Ziua Pământului; 10 mai – Ziua Păsărilor și Arborilor; primul weekend din luna mai – Ziua păsărilor migratoare;
- Olimpiada Speciilor – concurs tip quiz, care se defășoară pe platforma quizz.sor.ro:
Etapa județeană a avut loc în perioada 13-26 ianuarie 2025. În această primă etapă, 6107 de participanți au rezolvat teste, din aceștia 3320 au fost admiși în etapa regională.
Etapa regională a avut loc în perioada 10-14 martie 2025, din care 1793 participanți au fost admiși în etapa națională.
Etapa națională a concursului se desfășoară în perioada: 7 – 11 aprilie 2025.
Deși ne aflăm abia la începutul sezonului cald, elevii conștiincioși privesc deja spre iarnă, au făcut primul pas pentru a obține hranitori naturale. Au folosit semințele de la tigva cultivată anul trecut. Le-au plantat cu speranța că vor obține fructele acestei plante și fiecare dintre elevi își va realiza câte o hrănitoare naturală pentru sezonul rece ce urmează.



O noutate a acestei ediții este accentul crescut pus pe activitățile în aer liber. Pentru ca o școală să câștige plăcuța programului sau să își păstreze titlul de Școală Prietenoasă cu Natura, trebuie să desfășoare cel puțin o activitate în aer liber sau să construiască elemente utile faunei locale (cuiburi artificiale, hrănitori, adăpători etc.), pentru fiecare grup de activitate.

Mierlele, ciocănitorile, pițigoii și cintezele sunt doar câteva dintre păsările care au nevoie de hrană, adăpost și locuri sigure pentru cuibărit. Cu sprijinul generos al campaniei Păstrăm vii sunetele naturii și cu implicarea micilor grădinari din program, ne propunem să plantăm arbori și arbuști care susțin biodiversitatea. În câțiva ani, fructele și frunzișul acestora vor hrăni păsările, vor curăța aerul și vor transforma curțile școlilor în adevărate sanctuare urbane ale naturii.
Profesorii și elevii din școlile cu titlul de Școală Prietenoasă cu Natura sunt pionierii acestei campanii. Datorită contribuțiilor oamenilor generoși și altruiști care susțin protejarea speciilor de păsări din România, am reușit să obținem finanțare pentru a oferi, în acest an școlar, un pachet de plante – cu arbori și arbuști – școlilor implicate în program de cel puțin patru ani. Acestea vor fi plantate în curtea școlii, în sezonul de primăvară.
Și tu poți susține acest demers!
Dacă vrei să contribui la activitățile din cadrul programului Școli Prietenoase cu Natura – Donează!
- Ca persoană fizică poți să susții programul prin donații lunare. Cu o donație lunară de 20 de lei vei oferi șansa unui copil să devină un mic (sau mare) explorator al naturii.
Vă mulțumim!
- Ajută-ne să facem educația pentru natură atractivă, dar și accesibilă pentru cât mai mulți copii. Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura. Descarcă, completează și depune formularul 230.
- Dacă ai firmă poți redirecționa către SOR 20% din impozitul pe profit datorat statului sau o parte din aceasta sumă. Cu 1.500 de lei pe an vei oferi elevilor dintr-o școală experiențe în natură, training pentru profesori, fișe și materiale didactice, participarea la concursuri cu premii.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]