Societatea Ornitologica Romana a demarat un nou proiect, care se va derula pana in anul 2015. Proiectul se numeste "Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0059 Lacul Strachina" si este finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL SECTORIAL “MEDIU” si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Proiectul pe care Societatea Ornitologica Romana il implementeaza are ca obiectiv general sa mentina statutul favorabil de conservare al speciilor prioritare la nivel national si comunitar, prin masuri adecvate de management care asigura in acest fel si cadrul necesar pentru o utilizare durabila a resurselor naturale ca baza de dezvoltare pentru comunitatile locale.
Prin acest proiect, SOR isi propune sa promoveze biodiversitatea stepica, in general, si elementele naturale specifice din situl Lacul Strachina in mod special, iar acest obiectiv specific va fi atins prin derularea activitatilor de informare si constientizare a publicului larg.
Datorita caracteristicilor sale unice, Lacul Strachina din judetul Ialomita este o arie de protectie speciala avifaunistica, fiind parte a retelei de arii protejate Natura 2000, si reprezinta una din cele mai importante locuri de cuibarit, de hranire si de odihna pentru speciile de pasari limicole din aceasta regiune.
Obiectiv specific 1
Colectarea şi analizarea datelor şi informaţiilor necesare fundamentării măsurilor de management în situl Natura 2000
Obiectiv specific 2
Crearea cadrului necesar pentru menţinerea sau îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor din Aria de Protecţie Specială Avifaunistică ROSPA0059 Lacul Strachina
Obiectiv specific 3
Evidenţierea fizică şi documentară a limitelor Ariei de Protecţie Specială Avifaunistică ROSPA0059 Lacul Strachina
Obiectiv specific 4
Creşterea gradului de informare privind importanţa pentru conservare a sitului Natura 2000 vizat de proiect, în special, şi a reţelei Natura 2000, în general
Obiectivul specific 5
Creşterea capacităţii custodelui pentru implementarea şi integrarea spaţială a măsurilor de monitorizare şi conservare
Echipa proiectului "Elaborarea Planului de Management pentru Aria de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA 0059 Lacul Strachina" este urmatoarea:
Ciprian Fantana - expert ornitolog. Este parte echipei SOR din anul 2006 si are un masterat in biologie la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca. E greu sa vorbeasca despre el. "Eu prefer sa vorbeasca altii despre mine. Ce sa spun, ca imi place ceea ce fac aici? Analiza de date si munca de teren sunt preferatele mele. Nu pot sa vorbesc despre pasari preferate pentru ca toate sunt preferatele mele. Iar la hobby-uri ar trebui sa treci birdwatching - ul, apoi cartile si filmele", spune directorul de conservare al SOR.
Alida Barbu - expert comunicare. Este absolventa a Universitatii Babes Bolyai. Nu are o pasare preferata, dar le iubeste pe toate. Rapitoarele de noapte ii sunt printre cele foarte dragi, pentru ca a avut pui de bufnita in birou si i-a hranit personal. Ii place foarte mult si drepneaua, o pasare atat de aproape de oameni si despre care se stiu foarte putine. O mentiune speciala si pentru pelicanul cret. Cand nu este de gasit la sediu, citeste si iese in natura.
Sebastian Bugariu - expert ornitolog. Lucreaza in SOR din 2004. Nu rateaza niciun instantaneu cu pasari, iar preferata lui este caprimulgul. “Imi place foarte mult pentru ca… pe cat este de enigmatica, pe atat este de carismatica”, spune Sebastian. Marea sa pasiune, alaturi de pasari, este fotografiatul pasarilor. Sta uneori nemiscat, cu orele, doar pentru a prinde un cadru in care pasarea sa aiba comportamentul natural.
Mirela Gavrila - manager de proiect. Lucreaza in SOR din 2007 si ii place. “Imi place pentru ca nu pot sa afirm ca aici am doar un job. Sunt provocata sa fac lucruri noi, sa fac mereu altceva. Nu cred ca as fi ajuns vreodata in locurile unde m-au dus activitatii mele de la SOR. E si o placere asadar, nu doar un job”, spune Mirela. Este fascinata de pasari si zi de zi gaseste noi lucruri care sa o apropie de ele. A impresionat-o pescarelul albastru de la prima intalnire pe viu, in Delta Dunarii, dar preferatele ei sunt rapitoarele. Iubeste calatoriile si oricand poate, alege drumul neumblat.
Matis Attila - expert botanist. Lucreaza in SOR din 2003, dupa ce a absolvit Facultatea de Biologie la Cluj Napoca. Ori de cate ori poate, fuge de munca de birou, pentru a fi in natura. Iubeste toate pasarile, dar simte ca are o legatura speciala cu Viesparul. “Este ceva aparte la el, este o curiozitate a pasarilor. Este un rapitor atipic, pentru ca s-a specializat, sa zic asa, el se hraneste doar cu viespi si larvele lor”, spune biologul care in timpul liber prefera sa mearga la filme. Preferatul lui este Donnie Darko.
Catalina Pantilie - responsabil tehnic. Lucreaza in SOR din 2007 si nu este contabilul tipic la care se asteapta marele public. Merge pe munte, adora sa stea in natura si de cand e colega noastra vede pasarile cu alti ochi. “Nu ies eu pe munte in fiecare saptamana, dar atunci cand am bocancii in picioare, chiar sunt atenta la tot ce zboara. Asa am ajuns sa spun ca pasarile mele preferate sunt rapitoarele, mai ales cele de zi. Poate si pentru ca imi este usor sa le vad, spre deosebire de cele mai mici, paseriforme, care scapa foarte repede din privire”, spune Catalina. Cand nu este pe munte, se relaxeaza cu o carte buna si un album de muzica.
Dorin Damoc - asistent proiect. Este absolvent al Facultatii de Biologie din cadrul Universitatii Bucuresti si unul dintre cei mai noi membri ai echipei SOR, din 2012. Acum cinci ani a fost introdus de niste prieteni in tainele birdwatching-ului. A prins “microbul” si nu a mai scapat. “Pe mine ma bucura foarte tare faptul ca fac parte din aceasta echipa. Mi se imbina pasiunile foarte frumos. Imi plac pasarile, imi plac drumetiile, natura si sunt pasionat de fotografie. Adica sunt unul din norocosii care e pasionat de munca lui”, spune Dorin.
Dani Dragan - voluntar. Proaspat absolvent al Facultatii de Biologie din cadrul Universitatii din Bucuresti, lucreaza la SOR din 2013. "Studiul naturii a inceput ca un hobby inca din copilarie. In timp am inceput sa iubesc mai mult pasarile si in felul acesta pasiunea m-a facut sa-mi doresc foarte tare sa ajung in familia SOR. Pasarea mea preferata, va spun fara nicio ezitare - este graurul! Multi poate nu vad nimic deosebit la ea, dar pentru mine nimic nu e mai fantastic decat un stol de mii de grauri zburand ca un singur organism modelat dupa legi doar de el stiute", spune Dani. Cand nu e la birou, se plimba cu bicicleta sau hoinareste prin Vacaresti.
Mariana Simon - contabila. "De cand sunt in SOR? Exact din data de 07.05.2007. Si imi place foarte mult aici. E un colectiv tanar, plin de elan, de vitalitate, cu intentii pozitive. Am colegi care nu fac rabat de la calitate si care muncesc foarte mult", spune doamna de la singurul birou inconjurat de 3 flori. Are alaturi o dracena, un trandafir japonez si un arbore de cauciuc pe care le ingrijeste zilnic. Iubeste perusii, iar in timpul liber alege sa calatoreasca in locuri cu semnificatie istorica. "Imi place foarte mult la Sarmisegetuza, pentru ca de acolo ne tragem si simt ca apartin acestor locuri si acestui popor. Si oricand vizitez o manastire sau un muzeu de istorie, simt ca las acolo greutatile si ma relaxez", sustine directorul economic al SOR.
Gabriela Costea - expert nevertebrate. Este absolventă a Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi şi de când a absolvit, din anul 1997, lucrează la Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, coordonând activităţile secţiei Muzeu, de îmbogăţire, conservare, cercetare, evidenţă şi valorificarea cultural – educativă prin expoziţii, lecţii tematice şi conferinţe a colecţiilor ştiinţifice. Este o colaboratoare veche a SOR iar în cadrul Complexului Muzeal a iniţiat şi desfăşurat proiecte educative în parteneriat cu SOR . În prezent desfăşoară proiecte de cercetare şi educaţie non-formală legate de ecologie acvatică şi studiul faunei de macronevertebrate. În cadrul proiectului Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0059 Lacul Strachina este expert entomolog, desfăşurând activităţi de cercetare a faunei de macronevertebrate din lacului Stachina, ca sursă de hrană pentru păsările acvatice.
Vizauer Tibor-Csaba, ecolog, expert entomolog. Pasiunea pentru natură a apărut încă din fragedă copilărie. Prima dragoste au fost păsările încă din clasele gimnaziale, dar fără un mentor în domeniu, din clasa a IX-a s-a alăturat altor două colegi care colectau fluturi. Așa a devenit lepidopterolog. A absolvit Facultatea de Biologie și Geologie, Specializarea Ecologie și Protecția mediului la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca în anul 1997, unde în anul 1999 a obținut dipomă de Studii aprofundate în specializarea Biocenologie. În 2000 s-a înscris la doctorat la Universitatea din Debrecen (Ungaria), în programul Biodiversitate. S-a înscris în SOR în anul 2000, dar s-a alăturat echipei în 2013 ca expert entomolog. Încă din studenție s-a alăturat ornitologilor pe teren. Pasărea preferată este caprimulgul (Caprimulgus europaeus), care l-a ținut în mână prima dată în 1997 pe Grindul Chituc. Umblă după fluturi de 25 de ani, dar nu uită niciodată acasă binoclul. Când fluturii intră în repaus, toamna și iarna, se refugiază în filosofie, mai ales în domeniul etica mediului. A fost și actual este din nou student la filosofie.
Ioana Damoc - expert mamifere. Am studiat biologia la Universitatea din București, Facultatea de Biologie, urmând apoi masterul de Taxonomie și Conservarea Naturii. Am experiență în managementul ariilor protejate, inventarierea și monitorizarea biodiversității, în special mamifere mici și păsări. În prezent lucrez la Institutul de Biologie din București – Academia Română și din 2012 am început o colaborare cu Centrala Ornitologică Română. Colaborez cu plăcere și entuziasm cu Societatea Ornitologică Română, ori de câte ori este nevoie.
Krisztina Havadtoi - expert botanist. Absolventă a Facultății de Biologie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, ediția 2008, după patru ani de evaluări de impact asupra mediului, a început să lucreze pentru SOR în vara 2013. Interesul față de complexitatea comunităților vegetale se datează încă din liceu, la care pe parcursul anilor s-a adăugat și un interes față de posibilitățile unui stil de viață sustenabil. Se ocupă de evaluări de habitate și specii de plante, momentan în siturile Blahnița, Strachina, Canaraua Fetii și Dumbrăveni. Dacă unii muncesc pentru bani, iar alții sunt plătiți pentru hobby-ul lor, atunci ea se consideră o norocoasă din categoria din urmă.
Ana Maria Lazar - expert mamifere. Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe "Lucian Blaga" din Sibiu, domeniul Biologie, specializarea Ecologie si Protecţia Mediului. Specializată în studiul mamiferelor mici în special al rozătoarelor ”studiez rozătoarele dintr-o întâmplare, dar acum îmi plac tot mai mult, îmi ridică tot mai multe întrebări la care aşi dori să găsesc răspuns”. Specia preferată: Apodemus flavicollis- şoarecele gulerat, „este un şoarece frumos, cu ochi fermecători şi migdalaţi care se descurcă în orice situaţie ” Hobby-uri: grădinăritul si drumeţiile montane.
Paul Székely este herpetolog specializat în ecologia, evolutia si conservarea amfibienilor. A absolvit în 2003 facultatea de biologie si a terminat doctoratul în 2010 la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, lucrand în special cu cele doua specii de broaste sapatoare din Romania (Pelobates fuscus si P. syriacus). De asemenea, el are experienta si în managementul ariilor protejate, colaborand cu Societatea Ornitologica Romana, înca din 2005, la realizarea unor planuri de management cum ar fi cele pentru Lacul Techirghiol sau Lacul Beibugeac. În prezent este cercetator stiintific în cadrul Facultatii de Stiinte ale Naturii de la Universitatea Ovidius din Constanta.
Diana Székely este herpetolog interesat in special de comportamentul, ecologia si conservarea amfibienilor si a reptilelor. A absolvit in 2004 facultatea de biologie si in 2005 masteratul in biocenologia si gestionarea ariilor protejate din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, studiind comportamentul de hranire a sarpelui de apa (Natrix tessellata). Cu Societatea Ornitologica Romana colaboreaza din anul 2013, contribuind la implementarea unor proiecte care vizau siturile Natura 2000 Scrovistea si Blahnita-Mehedinti. In prezent este cercetator stiintific in cadrul Facultatii de Stiinte ale Naturii de la Universitatea Ovidius din Constanta
Petre Carolina Marinela - expert ornitolog. Absolventa a Facultatii de Biologie, promotia 1977. Membru al SOR din 1991 si profesor dedicat pasarilor. A reusit sa impuna ca “disciplina scolara optionala” Ornitologia si a predat timp de opt ani, cu doua trepte: incepatori si avansati. Carolina si sotul ei, Teodor Petre, au imbinat pasiunea pentru pasari si datele concrete culese din teren si au elaborat studii stiintifice cu care au participat la simpozioane nationale si internationale, unde au promovat zonele din judetul Ialomita, ca teritorii cu o bogata biodiversitate.
Un sit Natura 2000 nu inseamna un loc unde turistii sau localnicii sa nu aiba acces, dar un sit Natura 2000 nu este o zona de promenada. Cei care intra aici trebuie sa stie ca se afla intr-o zona unde natura este protejata si unde trebuie sa protejeze natura.
Turismul in astfel de zone trebuie sa fie un turism responsabil, lucru de pe urma caruia pot beneficia atat loalnicii, cat si cei care trec pe aici pentru cateva ore sau zile.
Siturile Natura 2000 sunt "bijuteriile Coroanei" pentru Uniunea Europeana, in conditiile in care ecoturismul este unul din sectoarele cu cea mai rapida dezvoltare la aceasta ora. Oamenii aleg sa vada astfel de situri pentru bogatia de pasari, insecte, mamifere sau pesti. Dar asta inseamna ca au nevoie si de cazare, de locuri de adapost, de centre turistice, iar pe langa un sit Natura 2000 se pot dezvolta mai multe ativitati, fie ca sunt turistice sau nu.
Nu orice fel de turist intra in astfel de zone, pentru ca nu toti privesc natura cu aceiasi ochi. Cei care fac ecoturism sunt oameni care respecta locurile, nu lasa gunoaie in urma lor si nu distrug nimic din ceea ce gasesc, fie ca este vorba despre specii rare sau comune.
Turismul responsabil aduce anual venituri consistente celor care au in apropierea comunitatii lor un astfel de sit. O categorie aparte de turisti sunt birdwatcherii (pasararii), cei care ies in natura inarmati doar cu binocluri si lunete cu care privesc pasarile.
Nu doar pasarile sunt interesante in zona Lacului Strachina. Primavara, odata cu primele raze calde de soare pot fi vazuti popandaii care ies din hibernare, pot fi admirate nevastuicile care isi invata puii sa vaneze sau va puteti bucura de un joc acrobatic aerian al fluturilor. Nu in ultimul rand, un covor de flori poate fi o incantare pentru ochi.
Avantajul lacului Strachina este ca se afla langa un nod rutier si feroviar important, orasul Tandarei. Atestat documentar din timpul domniei lui Mihai Viteazul, Tandarei a cunoscut cea mai mare dezvoltare ca urmare a pozitiei sale, la intalnirea a doua drumuri importante, cel de la Bucuresti la Constanta si cel de la Bucuresti la Braila. Mai multe detalii gasiti pe siteul primariei orasului Tandarei.
In judetul Ialomita, principala autoritate in domeniu de mediu este Agentia de Protectie a Mediului.
In cazul in care va aflati in situl Natura 2000, retineti ca Garda de Mediu controleaza activitatile cu impact asupra mediului inconjurator si aplica sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului. Garda de Mediu Ialomita poate fi contactata la adresa Str.Lujerului nr.1, Slobozia, Telefon: 0243 /236.446; 0243/236.486, email cjialomita@gnm.ro
Lacul Strachina se afla in judetul Ialomita, pe teritoriul orasului Tandarei si al satului valea Ciorii, chiar in apropierea DN 2, cea mai folosita cale de deplasare de la Slobozia catre Tulcea.
Lacul, in sine, a fost folosit pentru piscicultura inca din anii 1950, iar acum este concesionat cu acelasi scop. Faptul ca aici exista pesti a atras mereu pasarile. Terenurile din vecinatatea lacului sunt in mare parte terenuri agricole sau islazuri, iar prezenta popandailor nu trebuie sa mire pe nimeni.
Lacul Strachina a devenit Arie de Protectie Speciala Avifaunistica in 2002, conform Hotarârii nr 297/23. 12.2002, a Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române şi Hotărârii Consiliului Judeţean Ialomiţa 17/24.03.2003. Prin H.G. 2151 /2004Lacul Strachina a fost desemnat ca „Arie Naturală Protejată”.
Lacul Strachina a fost desemnat ca „Arie de Protecţie Specială Avifaunistică” (SPA), ROSPA0059, conform H.G. 1284/2007 privind declararea Ariilor de Protecţie Specială Avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România. Natura 2000 este cea mai mare retea de arii naturale protejate din lume.
Lacul Strachina se afla situat in regiunea biogeografica stepica a României, in Baraganul Central, care este o subdiviziune de est a Campiei Romane. Zona este situata, astfel, intr-o campie de tip fluvio – lacustra. Campia Strachinei face parte din categoria campiilor de tip balti dunarene vechi care provin din foste balti dunarene extinse pe diagonala Baraganului Central si Sudic.
Altitudinea maxima a teritoriului este de 41 de metri, cea minima este de 10 metri, iar media este de 25,5 metri. Teritoriul se caracterizeaza printr-o fragmentare redusa, cu vai putin adanci, predominante sunt suprafetele plane.
Codalbul – Haliaeetus albicilla – Este cea mai mare pasare de prada din Romania si din Europa. I se mai spune ”Vulturul Codalb”, dar pasarea este o acvila, nu un vultur. Este o specie sedentara, poate fi vazuta pe parcursul intregului an. Prefera sa stea la marginea padurilor de arbori inalti, de unde poate observa prada. Se hraneste si cu peste, dar si cu pasari si cadavre.
Uligan pescar (Pandion haliaetus) – De departe, cel mai bun pescar din zona, dar soseste aici doar in migratie. Uliganul pescar nu cuibareste in Romania, doar migreaza prin tara noastra. Este un răpitor care mănâncă pește. Poate prinde mai multi pesti in ghearele puternice, sau poate scoate un exemplar greu de cateva kilograme.
Gasca cu gat rosu (Branta ruficollis) - este cea mi mica, dar si cea mai rara specie de gasca din lume. Ca dimensiuni, este aproape cat o rata. Soseste in zona in toamna-iarna si ramane pana in luna martie, cand pleaca din nou spore locurile de cuibarit din Siberia. Se hranesc alaturi de alte specii de gasca salbatica, in principal garlita mare (Anser albifrons), cu care si formeaza stoluri.
In cadrul acestui proiect a fost realizat un ghid al celor mai importante habitate si specii care pot fi gasite in situl Natura 2000 Lacul Strachina.
Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei