Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate Lacurile Falticeni, Saraturile de la Gura Ialomitei - Mihai Bravu, Iezerul Calarasi, Lacul Techirghiol, Stepa Saraiu Horea, Bertestii de Sus - Gura Ialomitei
Contact

Vulturul din Stepa Saraiu

De când SOR a demarat proiectul „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței - Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus - Gura Ialomiței” știam că Stepa Saraiu Horea este o zonă ideală pentru păsări de pradă. Iar colegii ornitologi au confirmat și prezența unui vultur acolo.

Vulturii nu mai cuibăresc demult în România. Dar, din când în când, apar accidental exemplare din cele patru specii de vulturi care au populat cândva România. Spre deosebire de acvile, ereți, ulii și șoimi, vulturii nu vânează. Sunt specii care se hrănesc exclusiv cu cadavre, de aici și alintul folosit de biologi pentru ei - echipa de curățenie a naturii.

Vulturul observat la Saraiu este un hoitar (Neophron percnopterus), iar observația a fost făcută de biologii Paul Țibu și Florin Stavarache pe data de 25 iunie. Era ora 08,30 dimineață, iar biologii se aflau pe teren, într-o activitate de monitorizare a avifaunei.

„Ne îndreptam cu mașina spre un transect pe care voiam să îl facem și am observat pasărea. Vulturul se hrănea dintr-un leș de berbec. Nu am apucat să îl vedem la timp, pentru că leșul se afla după o movilă de pământ. Pasărea a auzit zgomotul motorului de mașină și s-a ridicat în zbor imediat. Era la numai 30 de metri de noi, a fost foarte ușor să îl identificăm”, a povestit Paul Țibu.

Paul a încercat să fotografieze pasărea cu telefonul mobil, imediat, dar imaginile nu au fost de cea mai bună calitate. Florin Stavarache a apucat să scoată aparatul foto din portbagaj, dar vulturul deja era departe. Chiar și cu obiectivul foto, a fost greu să realizeze o imagine foarte bună. Bună rămâne doar vestea, un vultur a venit în Stepa Saraiu.

Hoitarul este o pasăre de pradă diurnă caracteristică zonelor aride şi stâncoase. Lungimea corpului este de 55-65 cm şi are o greutate de 2000-2400 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 155-170 cm. Adulţii au înfăţişare similară. Penajul adultului este alb, cu penele de zbor de pe aripi negre, colorit la care ajunge după 4-5 ani. Păsările tinere au penajul maro-ciocolatiu. Se hrăneşte în principal cu hoituri de mamifere domestice şi sălbatice, păsări moarte, resturi organice de fructe, legume şi chiar excremente.

Proiectul „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței - Mihai Bravu, ROSPA0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus - Gura Ialomiței” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.  

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.