International WaterBird Count
Contact

Rezultate partiale, dar incurajatoare de la IWC 2013 Romania

Numaratoarea de iarna a pasarilor acvatice (IWC) 2013 s-a incheiat. Nu avem inca rezultatele finale, dar am ales sa dam publicitatii cateva dintre rezultatele partiale de pana acum. Va rugam sa luati aceste rezultate cu titlul pe care il au, PARTIALE.

Din estimarile preliminare si in urma centralizarii datelor primite de la aproape toti participantii, au fost vizitate peste 180 de situri in care ierneaza pasarile.

Au fost numarate peste 150.000 de pasari de apa, care apartin unui numar de 75 de specii. Pana in momentul actual, am primit date de la peste 80 de participanti.

Frigul de la inceputul anului a dat batai de cap pasararilor. Majoritatea locatiilor din Transilvania si din Moldova au fost complet inghetate, cu exceptia raurilor. Acest lucru a diminuat serios numarul de exemplare care au fost inregistrate in IWC 2013.

Anul 2013 aduce insa si observatii mai aparte. In timpul iesirilor din Dobrogea, au fost semnalate cateva specii rare si extrem de interesante: eiderul (Somateria molissima) a fost observat pe Marea Neagra si au aparut exemplare de pescarus negru (Larus marinus), pescarus argintiu (Larus argentatus), rata catifelata (Melanita fusca), lebada mica (Cygnus columbianus) sau rata cu cap alb (Oxyura leucocephala).

Exista si o parte extrem de buna, pe care ne bucuram sa o aducem la cunostinta iubitorilor de pasari. Am fost surprinsi de numarul mare de rate cu ciuf (Netta rufina) care au fost observate pe Lacul Lumina (in Delta Dunarii). Nu mai putin de 11.400 de pasari se aflau intr-un singur stol. Este o premiera acest lucru, pentru ca din 1970 nu a mai fost observat un stol compact de asemenea dimensiuni.

De asemenea, o alta veste foarte buna este cea legata de gastele cu gat rosu (Branta ruficollis). In sudul Dobrogei a fost observata, hranindu-se, o parte din stolul de 50.000 de exemplare pe care l-au observat colegii bulgari de la BSPB. Un stol de asemenea dimensiuni nu a mai fost vazut in ultimii ani nici in Romania, nici in Bulgaria. Gasca cu gat rosu este una dintre cele mai rare specii de gasca si este o specie periclitata la nivel mondial, se afla pe Lista Rosie a IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii).

Societatea Ornitologica Romana tine sa le multumeasca tuturor celor care au contribuit la aceasta actiune.