International WaterBird Count
Contact

10-20 ianuarie - Recensamantul International al Pasarilor de Apa

Ca in fiecare an, in perioada 10-20 ianuarie, are loc numaratoarea de iarna a pasarilor acvatice. Cunoscut la noi sub numele de "Midwinter Count", acest program se desfasoara la nivel international sub coordonarea Wetlands International. Coordonatorii programului in Romania, Societatea Ornitologica Romana si Grupul Milvus, va invita sa luati parte si in acest an la aceasta activitate, deja traditionala.

Cateva informatii utile: D230_XML_2016_190117_SOR.pdf       

D200_XML_2016_190117_SOR.pdf

- fiecare zona umeda trebuie vizitata o singura data, in perioada 10-20 ianuarie, pentru a acoperi cat mai multe zone posibile (de aceea, daca stiti in zona alti colegi va rugam sa tineti legatura)

- va rugam sa vizitati in special zonele din anii precedenti (pentru a avea o continuitate) si/sau mai ales Ariile de Importanta Avifaunistica (AIA)

- pentru fiecare zona vizitata se completeaza un formular separat (avem nevoie de toate rubricile completate)

- datele pot fi trimise oricaruia din coordonatorii programului (SOR sau Milvus, vedeti adresele pe formular) preferabil prin e-mail, dar si prin fax sau posta.

Ca o noutate in acest an va fi initiat un nou proiect destinat monitorizarii unui numar de 30 AIA si de constituire a unei retele de supervizori. Proiectul va fi derulat in parteneriat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia Nationala de Protectie a Mediului. De asemenea va informam ca, incepand cu acest an, dorim sa initiem colectarea de date cu privire la factorii cu potential impact negativ asupra Ariilor de Importanta Avifaunistica in Romania. Astfel, orice tip de informatii cu privire la amenintari in zonele pe care dumneavoastra le frecventati sunt deosebit de utile pentru a putea avea o imagine de ansamblu si pentru a reactiona din timp (de exemplu in cazul constructiilor cu potential impact negativ, braconaj, alterarea calitatii habitatelor etc.). Informatiile pe care le colectam se refera nu doar la noi factori de amenintare in aceste zone, ci si la cei existenti.

In acest scop va rugam ca, in masura posibilitatilor sa completati si formularele referitoare la amenintarile din AIA vizitate. Metodologia pentru colectarea si integrarea acestui tip de date este in probe asadar va rugam sa ne semnalati orice fel de greutati intampinate in completarea formularelor. Ulterior va fi constituita reteaua de supervizori in functie de disponibilitatea acestora de a participa la proiect si de a monitoriza complex un AIA sau APSA cel putin pe durata unui an de zile.

Formularele in diferite formate pentru numaratorile sincron de iarna si pentru evaluarea amenintarilor din AIA si APSA pot fi descarcate si de pe site-ul proiectului: http://www.sor. ro/IWC/download. htm

Spor la observatii!