ȘTIRI PROIECT Școli Prietenoase cu Natura
Concursul Păsările acvatice și habitatele lor pe cursul Dunării și-a ales câștigătorii. Printre ei se numără și NATURA.
24 aprilie 2025
Ajuns la a-VIII-a ediție, este unul din concursurile noastre cele mai așteptate. Chiar din ziua lansării, 1 aprilie, am primit lucrări, ajungând ca la finalul competiție (13 aprilie) pe adresa concursului să fie înregistrate 1683 de creații de la participanți din toată țara.

Anul acesta, prin tema aleasă, ne-am dorit din partea artiștilor mai mici sau aflați la vârsta maturității o abordarea creativă a importanței apei, prin evidențierea diversității și a fragilității ecosistemelor acvatice încă existente pe cursul Dunării, de la intrarea în țară și până la vărsarea în Marea Neagră. Este un demers educativ, dedicat (re)cunoașterii importanței păsărilor acvatice și a habitatelor lor naturale de-a lungul acestui fluviu.
Lucrările au fost jurizate separat pe categorii de vârstă: preșcolari – 81 desene primite, ciclul primar – 743 desene primite, gimnazial – 560 desene primite, liceal – 249 desene primite și adulți – 50 desene primite. La evaluare am acordat atenție în egală măsură creativității și acurateții în redarea speciilor și a detaliilor habitatului natural. Procesul de selecție nu a fost ușor, întrucât multe creații au respectat cerințele concursului și ne-au dovedit interesul participanților pentru temă. Cele mai inspirate 25 de lucrări sunt expuse într-o galerie virtuală pe site-ul oficial al SOR și pe pagina de Facebook, oferind tuturor celor ce ne urmăresc ocazia de a aprecia talentul și dedicarea participanților.
Speciile cele mai desenate au fost pelicanul comun, barza albă și lebăda de vară. Cu siguranță alegerile nu au fost întâmplătoare. Lebăda de vară și barza albă sunt specii îndrăgite și binecunoscute, ce cuibăresc aproape de noi, iar pelicanul comun este specia simbol a Deltei Dunării. Pe lângă lucrările în care au fost ilustrate specii comune, ne-am bucurat și de numărul destul de mare de creații realizate în tehnici variate, care redau specii cu penaj strălucitor ca pescărașul albastru ori țigănușul sau cu un aspect inedit, precum ciocîntorsul sau piciorongul.
Premianții concursului Păsările acvatice și habitatele lor pe cursul Dunării:
Categoria Preșcolari:
Anastasia, Grupa mare – premiul 1
(Grădinița cu Program Prelungit Broșteni. jud. Suceava)
Teodora, Grupa mare – premiul 2
(Grădinița ,,Dumbrava Minunată” Tecuci, jud. Galați)
Elena Tatiana, Grupa mică – premiul 3
(Alexandru Vaida-Voevod Cluj-Napoca, jud. Cluj)
Nicolae, Grupa mică – mențiune
Școala Gimnazială „George Emil Palade” Ploiești, jud. Prahova)
Ingrid Thea, Grupa mare – mențiune
Complexul Educational Laude-Reut București)
Categoria Clasele primare:
Carol, Clasa II – premiul 1
(Sibiu, jud. Sibiu)
Daria, Clasa III – premiul 2
(Dimitrie A Sturdza Iași, jud. Iași)
Teodor-Stelian, Clasa I – premiul 3
(Școala Nr 12-Herastrau București)
Olivia, Clasa IV – mențiune
(Școala Gimnazială nr. 1 Vatra-Dornei, jud. Suceava)
Kevin, Clasa pregătitoare – mențiune
(Școala Gimnazială „George Emil Palade” Ploiești, jud. Prahova)
Categoria Clasele gimnaziale:
Elisabetta Alexandra, Clasa VI – premiul 1
(Școala Gimnaziala Corocăiești, jud. Suceava)
Delia, Clasa V – premiul 2
(Școala Gimnazială „Ion Creangă” Iași, jud. Iași)
Mara Teodora, Clasa VI – premiul 3
(Școala Gimnazială Planeta copiilor București)
Estera, Clasa VIII – mențiune
(Școala Gimnazială nr.1 Bîrlești, Erbiceni, jud. Iași)
Florina Gabriela, Clasa VIII – mențiune
(Școala Gimnazială Popricani, jud. Iași)
Categoria Liceu:
Georgian Alexandru, Clasa IX – premiul 1
Liceul de Arte Margareta Sterian Buzău, jud. Buzău)
Maria-Nicoleta, Clasa XI – premiul 2
(Liceul Tehnologic Topraisar, jud. Constanța)
Cristina-Ioana, Clasa IX – premiul 3
(Liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare, Apă jud. Satu Mare)
Emma-Cristina, Clasa IX – mențiune
(Liceul Teoretic Ovidius Constanța, jud. Constanța)
Georgiana Diana, Clasa XI – mențiune
(Colegiul Mihail Cantacuzino, Sinaia jud. Prahova)
Categoria Adulți:
Tara – premiul 1
(Ograda, jud. Ialomița)
Diana – premiul 2
(București)
Alina – premiul 3
(București)
Edit – mențiune
(Marghita, jud. Bihor)
Carla Carina – mențiune
(Trestieni, jud. Giurgiu)
Acest concurs se înscrie în angajamentul SOR de a implica comunitatea în cunoașterea biodiversității și de a educa generația tânără în identificarea corectă a speciilor caracteristice diferitelor habitate naturale, un prim pas în aprecierea valorii păsărilor, probabil cei mai buni ambasadori ai lumii vii. Mulțumim tuturor participanților pentru contribuțiile lor valoroase!
Pentru a asigura continuitatea și impactul educativ al concursului de desen, invităm toți cei care cred în importanța protejării naturii să sprijine inițiativa noastră prin donații. Contribuțiile voastre ne vor ajuta să realizăm mai multe materiale educaționale, să organizăm noi concursuri de acest fel, să oferim premii participanților și să apropiem cât mai mulți copii de păsări și natura. Fiecare donație contează pentru că sprijină cultivarea unei generații conștiente de rolul său în protejarea mediului.
Și tu poți susține acest demers!
Dacă vrei să contribui la activitățile din cadrul programului Școli Prietenoase cu Natura, donează!
- Ca persoană fizică poți să susții programul prin donații lunare. Cu o donație lunară de 20 de lei vei oferi șansa unui copil să devină un mic (sau mare) explorator al naturii.
- Ajută-ne să facem educația pentru natură atractivă, dar și accesibilă pentru cât mai mulți copii. Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura. Descarcă, completează și depune formularul 230.
- Dacă ai firmă poți redirecționa către SOR 20% din impozitul pe profit datorat statului sau o parte din aceasta sumă. Cu 1.500 de lei pe an vei oferi elevilor dintr-o școală experiențe în natură, training pentru profesori, fișe și materiale didactice, participarea la concursuri cu premii.
Vă mulțumim!
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]