Știați?
Coniferele
20 februarie 2023
Brad, molid, pin – sunt arbori pe care învățăm să îi recunoaștem din copilărie – bradul împodobit de Crăciun, în atelierele de creație conurile sunt ,,prelucrate” cu fantezie, excursiile către vârful munților trec întotdeauna prin etajul de conifere.
Coniferele sunt specii longevive, pot trăi până la 500 de ani. Ne atrag prin coroana veșnic verde și parfumul inconfundabil. Au lemn moale, folosit în construcții și în industria mobilei. Pe lângă speciile din flora spontană, în grădinile și parcurile noastre întâlnim multe conifere cultivate de horticultori în scop ornamental. Și dacă spațiul din grădina ta nu este foarte generos, poți alege unul dintre nenumăratele soiuri de conifere pitice.
Poate mai puțin cunoscut e faptul că acești arbori atrag multe păsări pentru că le oferă hrană, locuri de cuibărire și adăpost în toate anotimpurile.
Inflorescențele coniferelor sunt polenizate de vânt. În funcție de specie, conurile mature eliberează semințele începând din septembrie (ex. bradul argintiu Abies alba) ori octombrie (ex. pinul de munte Pinus mugo).
Semințele de conifere sunt uleioase și bogate în nutrienți, o sursă de hrană foarte valoroasă pentru păsări. Atât de valoroasă, încât forfecuțele (Loxia curvirostra), specie de cinteze rezidentă la noi, au ciocul masiv cu vârfurile încrucișate, adaptat pentru a extrage aceste semințe din conuri. Forma ciocului le permite să dea deoparte solzii conului și să scoată sămânța. Odată extrasă, păsările îndepărtează cu ciocul și limba învelișul care acoperă sămânța. Semințele de conifere intră și în dieta cintezelor, țiclenilor, aușeilor, ciocănitorilor, pițigoilor de brădet, dar și a simpaticelor veverițe.
Coniferele sunt benefice pentru multe viețuitoare – în scoarță sau sub aceasta se ascund multe insecte, în scorburile naturale sau excavate din trunchiurile lor cresc an de an generații de pui de păsări sau de mici mamifere, între ramurile lor dese găsesc locuri de odihnă sau adăpost nenumărate specii de păsări.
Dacă vrei să fii prietenos cu natura poți planta un brad în grădină în loc să cumperi la fiecare sfârșit de an un brad tăiat dintr-o pepinieră. Poți participa ca voluntar la acțiunile de împădurire organizate de ONG-urile de mediu în zone afectate de defrișări sau de dezastre naturale. Și poți dona pentru a păstra vii sunetele naturii. Pentru tine și pentru cei dragi ție.
Un articol de Mihaela Simion


Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]