Proiecte locale

ZAGHEN - ROMÂNIA

Descriere
Lacul Zaghen și zona umedă din jurul său acoperă 296 hectare de teren din lunca inundabilă a Dunării, fiind parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Aici se află un mozaic de zone umede, cu ape deschise și mici insule de stuf, starea ecosistemului fiind ca a oricărei zonei umede din Delta Dunării, cu toate speciile de pești, păsări și plante specifice celei mai mari rezervații naturale de la noi din țară.
Starea actuală a Zaghenului este datorată alimentării cu apă din Dunăre printr-un mic canal cu stații de pompare aflate la 3 kilometri distanță. Izvoarele subterane și un surplus provenit din apa pluvială din oraș completează aportul de apă, deoarece nu există o conexiune naturală cu Dunărea.

Istorie
În anii 70 ai secolului trecut lacul, aflat în imediata vecinătate a municipiului Tulcea, a fost secat și zona a fost drenată pentru a fi transformată în teren arabil, dar încercarea a eșuat din cauza izvoarelor subterane și a apei pluviale provenite din oraș. Odată cu trecerea timpului, terenul abandonat s-a transformat într-o groapă de gunoi, presărată cu construcții ilegale.
În perioada 2007-2016, prin proiectul de renaturare derulat de WWF în parteneriat cu ARBDD, zona Zaghen a devenit o mică arie naturală înconjurată de poldere agricole (tot parte din fostă luncă inundabilă a Dunării).

Importanță
Zaghen, replică în miniatură a vastei Rezervații Biosfera Delta Dunării, are un mare potential pentru a deveni una din atracțiile turistice ale Tulcei, precum și o zonă verde importantă pentru oamenii orașului, un loc în care natura este la ea acasă. Implicarea cetățenilor în gestionarea și conservarea zonei este foarte importantă, fie și numai din punct de vedere educativ.
De asemenea, prezența lângă Zaghen a Satului Pescăresc Tradițional, muzeu dedicat caselor tipice din Delta Dunării oferă turiștilor șansa de a descoperi căile de conviețuire cu natura sălbatică, de a avea o imagine de ansamblu asupra celui mai tânăr pământ la țării.
Zaghen nu este o zonă umedă izolată, ci face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, care este vecină cu Rezervația Biosferei Delta Dunării din zona Ucrainei și Rezervația Biosferei Prutul de Jos din Moldova. De aceea, beneficiile oferite de această arie protejate trilaterală pot deveni o sursă de inspirație dincolo de granițe.
Polderul Zaghen este și o zonă tampon care reține în sol cantități importante de apă (în apropiere, la mare adâncime se află una din sursele de apă potabilă pentru oraș). Având în vedere evoluția viitoare a climei (deja foarte uscată în întreaga zonă a Dobrogei), Zaghen va contribui în continuare la retenția naturală apei.

RESTORIVER pentru Zaghen
Acțiuni de gestionare pe scară mică a stufului și crearea unor suprafețe mai mari de apă deschisă vor ajuta zona Zaghen să își mențină calitățile ecologice și să îi fie sporită atractivitatea atât ca habitat umed, cât și ca obiectiv turistic.
Schimbarea statutului dintr-o zonă marginală într-o arie naturală de importanță pentru oraș, prin popularizarea zonei în rândul publicului larg și implicarea oamenilor orașului în cunoașterea, protejarea și promovarea zonei.
Parteneri
RUSE, BULGARIA

Importanță
Parcul Prista este situat în apropierea orașului Ruse, pe malul Dunării. O zonă verde importantă atât pentru locuitori, cât și pentru biodiversitatea locală. Acest parc oferă un spațiu pentru activități recreative, sport și relaxare, fiind preferat de localnici pentru pescuit și plimbări în natură. De asemenea, Parcul Prista contribuie la menținerea echilibrului ecologic al zonei, având în vedere proximitatea sa față de rezervația naturală Rusenski Lom. Această rezervație este recunoscută pentru bogăția sa în specii de plante și animale, inclusiv specii rare de păsări și habitate protejate.
RESTORIVER pentru Prista, Ruse
Revitalizarea malului fluviului din parcul Prista pentru a restabili o zonă de luncă semi-naturală, inclusiv îndepărtarea structurilor de beton abandonate, refacerea vegetației riverane adaptate la schimbările climatice și crearea de facilități multifuncționale suplimentare (adaptare la schimbările climatice, zonă de recreere).
SOMBOR, SERBIA

Importanță
Brațul Dondo, din apropierea orașului Sombor, Serbia, este important pentru biodiversitatea regiunii și pentru comunitățile locale. Parte a Rezervației Naturale Speciale „Gornje Podunavlje”, zona oferă un ecosistem divers, cu păduri inundabile și numeroase canale ale Dunării, Brațul Dondo este frecventat de iubitorii de natură, atrați de flora și fauna din această regiune protejată, care găzduiește 55 de specii de pești, 11 specii de amfibieni, 9 specii de reptile, 230 de specii de păsări și 51 de specii de mamifere, precum și un număr mare de nevertebrate, dintre care se remarcă peste 60 de specii de fluturi.
RESTORIVER pentru brațul Dondo
Prin acest proiect se urmărește revitalizarea brațului Dondo, întrucât punctul de intrare a apei în braț este destul de ridicat din cauza nămolului acumulat. Ca urmare, apa din Dunăre rareori intră în braț, făcând ca apa să fie stagnantă. Aceasta, combinată cu pierderea apei la punctul de ieșire, creează efecte negative asupra faunei sălbatice. Zona este, de asemenea, predispusă la inundații, care vor fi minimizate după îndepărtarea aluviunilor de pe o lungime de 550 metri.
ZAGREB CROAȚIA

Importanță
Parcul Maksimir din Zagreb, Croația, este unul dintre cele mai vechi și importante parcuri publice din Europa de Sud-Est, deschis în 1794. Inițial creat la marginea orașului, astăzi este înconjurat de așezări urbane, rămânând un refugiu pentru numeroase specii de plante și animale. Cu o suprafață de 316 hectare, parcul adăpostește peste 100 de specii de păsări. De asemenea, parcul include păduri vechi de stejar, care sunt esențiale pentru biodiversitatea locală. Pe lângă pădurile sale, Parcul Maksimir are pajiști, lacuri și râuri care contribuie la diversitatea biologică. Este un loc important atât pentru relaxare și activități recreative pentru locuitorii Zagrebului, cât și pentru conservarea naturii, protejând habitate importante pentru păsări și lilieci.
RESTORIVER pentru Maksimir
Îmbunătățirea capacității de retenție a apei în Parcul Maksimir (și implicit în centrul orașului Zagreb) prin implementarea măsurilor naturale de retenție a apei: intervenții la scară mică în morfologia canalelor de apă, restaurarea conectivității pădurilor cu cursurile de apă și modificarea zonei forestiere pentru a reține apa în pârâul Maksimirac.
ÉRD, UNGARIA

Importanță
Lângă localitatea Érd din Ungaria, pe lunca inundabilă a Dunării, se află o zonă naturală protejată care face parte din rețeaua de arii protejate DANUBEPARKS. Aceasta este separată de zona locuită de un dig de protecție la inundații. Zona inundabilă este importantă pentru biodiversitate, asigurând un habitat sănătos pentru numeroase specii, dar și pentru atenuarea riscurilor de inundații prin refacerea și întreținerea luncilor.
RESTORIVER pentru Érd
Va fi întreprinsă o evaluare a structurilor de reglare a nivelului apei pe albia Dunării din zona localității Érd. De asemenea vor fi investigate oportunitățile de reținere a apei în lunca inundabilă, pentru a spori capacitatea acestei zone naturale în prevenirea inundațiilor și pentru a îmbunătăți gestionării apelor, cu un impact benefic și asupra comunităților locale, nu doar asupra biodiversității zonei. În fosta lunca inundabilă se va aplica o gestionare adaptivă la schimbările climatice.
BRATISLAVA, SLOVACIA

Zona Biskupice de lângă Bratislava, Slovacia, se remarcă prin sistemul său de brațe de râu care contribuie semnificativ atât la ecosistemul local, cât și la biodiversitatea orașului. Această zonă este caracterizată prin pajiști inundabile, păduri aluvionare și habitate diverse, esențiale pentru diferite specii de plante și animale. Brațele de râu, care fac parte din bazinul Dunării, susțin o biodiversitate bogată, inclusiv numeroase specii de plante și animale sălbatice, în special păsări. Zona Biskupice este recunoscută ca arie protejată, subliniind importanța eforturilor de conservare în această regiune. Peisajul oferă locuitorilor și vizitatorilor oportunități recreative.
RESTORIVER pentru Biskupice
Fostul sistem de brațe a fost separat de canalul principal și, în prezent, este izolat de un dig de protecție împotriva inundațiilor, astfel încât conectivitatea laterală a fost întreruptă, iar biodiversitatea zonei a scăzut, prin acest proiect urmărindu-se refacerea atât a sistemului de brațe ale Dunării, cât și a câmpiei inundabile din apropierea Bratislavei. Măsurile de management pentru habitate și specii protejate ce urmează a fi implementate includ Favorizarea regenerării naturale pentru a întări ecosistemele locale, menținerea sau restabilirea compoziției originale de specii a pădurilor, eliminarea speciilor de arbori alohtone care pot perturba ecosistemele locale, îndepărtarea speciilor de plante invazive, întrucât pot afecta grav biodiversitatea și ecosistemele native, dar și măsuri pentru menținerea unui regim de apă adecvat pentru a asigura un nivel ridicat al apei subterane.