Share

Uite Barza!

Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.

Îți mulțumim că urmărești cuibul de berze monitorizat în cadrul proiectului Uite barza! Camera de supraveghere cu live streaming a fost instalată în 2022, în Parcul Natural Comana, Comuna Călugăreni, județul Giurgiu de către Societatea Ornitologică Română (SOR) cu sprijinul ENEL România și menținută cu spijinul companiilor PPC din România. 

Berzele albe sunt destul de fidele locului în care cuibăresc și sperăm să se întoarcă în acest cuib în fiecare an și să crească generații de pui. Și tu poți să contribui la proiectul Uite Barza! Descărcă pe smartphone aplicația Uite Barza! și citește informațiile utile din meniu. Oamenii care se implică activ în numărarea berzelor albe cu ajutorul aplicației ne ajută să ne consolidăm baza de date în legătură cu prezența berzelor din România și locurile în care preferă să cuibărească. Toate aceste date sunt folosite în crearea hărților de distribuție în proiecte de tip Atlas. 

Dacă îți place să urmărești imaginile transmise de această cameră, poți susține proiectele SOR donând aici: https://www.sor.ro/implica-te/doneaza/

Rezumatul sezonului 2024

În 2024 am avut ocazia să vedem că pentru protecția speciei nu e întotdeauna necesar să intervenim în viața unei singure perechi de berze, despre care întâmplător avem mai multe detalii, prin intervenții la cuib.

În cazul berzelor albe principalele amenințări sunt legate de modificările habitatelor (drenarea pajiștilor umede, regularizarea cursurilor de apă, intensificarea agriculturii, transformarea pajiștilor și pășunilor în terenuri arabile), folosirea în exces a pesticidelor și schimbările climatice care pot provoca, de exemplu, secete prelungite, toate acestea reducând disponibilitatea hranei și implicit numărul de pui pe care o pereche îi poate crește. Specia este pusă în pericol și de electrocutare și coliziunea cu firele electrice, amenințări care pot fi reduse prin amplasarea de suporturi pentru cuiburi, amplasarea de divertoare pentru a face firele mai vizibile, izolarea sau chiar îngroparea rețelelor electrice.

Ceea ce putem face împreună este să adunăm cât mai multe informații despre berzele albe de la noi și pericolele la care sunt supuse, pentru a convinge proprietarii de terenuri, transportatorii și distribuitorii de energie electrică și autoritățile să țină cont și de natură.

Și în 2023 am fost martori la povestea berzelor albe din comuna Călugăreni, județul Giurgiu.🥰 Am stat cu sufletul la gură și cu speranța că se întorc cu bine din migrație. Apoi ne-am bucurat împreună de revedere și de primul ou. 🥚 Și de toate celălalte momente care au urmat. 😊 Am pregătit pentru voi un scurt video cu povestea berzelor albe de anul acesta.

Tumultul vieții cotidiene ne împiedică uneori să privim spectacolul naturii. Deși sunt prezente în multe localități de la noi din țară, câți dintre noi am admirat dansul nupțial al berzelor albe, câți am surprins momentul în care femela a ajuns la cuib și perechea s-a reunit? Din înregistrările făcute cu sistemul de supraveghere video am pregătit pentru voi filmul revederii dintre cei doi parteneri înaripați din Parcul Natural Comana, Comuna Călugăreni.

După nicio săptămână de la reîntîlnirea celor doi parteneri, a apărut și primul ou! 🥳 

Iubire mare în cuibul din comuna Călugăreni, județul Giurgiu. 🥰 V-am pregătit noi imagini cu cele mai importante momente. 🥚🥚🥚🥚 

Suzi, Gigi și Căprioara. Acestea sunt numele alese de voi pentru puii de barză albă din cuibul de la Călugăreni.

Puii noștri se pregătesc intens prin exerciții de zbor, practicate deocamdată doar în cuib. 

Suzi, Gigi și Căprioara exersează intens zborul în cuib. 😊 Este o etapă importantă din viața puilor de barză pe care o puteți urmări în video-ul de mai jos. 

Puii de barză albă părăsesc cuibul tot mai des, iar plecările lor sunt tot mai lungi. 🥰 Nu mai este mult până nu o să-i mai vedeți la cuib. Până atunci însă, le puteți urmări exercițiile de zbor în video-ul de mai jos. 

Emoții, multe emoții am trăit anul acesta alături de perechea de berze albe din comuna Călugăreni. 🥰 Acum puteți urmări întreaga poveste a berzelor albe.