Pentru fermieri

Dacă ați ajuns la această pagină, este foarte posibil să cunoașteți faptul că Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură (APIA) solicită fermierilor prezentarea avizului custozilor, dacă suprafețele sunt incluse în arii naturale protejate.

În majoritatea siturilor Natura 2000, care ocupă aproximativ 23% din suprafața țării, activitățile agricole sunt considerate activități tradiționale și care nu au impact negativ asupra speciilor și habitatelor pentru care au fost declarate ariile naturale protejate.

Cu toate acestea, agricultura intensivă are un impact negativ dovedit, prin monoculturile pe suprafețe extinse, utilajele foarte grele și chimicalele folosite, dar și prin alte practici specifice.
Prin urmare, există situații în care pentru desfășurarea activității agricole pot fi impuse condiții prin avizul custozilor.

Pentru emiterea acestui aviz sunt necesare următoarele:

* Hărți care să prezinte identificarea în teren a parcelelor care se suprapun cu ariile naturale protejate.
Pentru aceasta pot fi transmise coordonate stereo 1970 (formatul național), planuri cadastrale de amplasament, imaginea vizualizată în LPIS - https://lpis.apia.org.ro/ (Land Parcel Information Sistem) sau alte modalități de prezentare a terenului.
Este important ca hărțile să cuprindă repere topografice care sa facă posibilă localizarea. O imagine care să încadreze parcela foarte bine, dar care să nu ofere indicii de localizare, nu poate fi folosită pentru emiterea avizului.

* Situație tabelară cu parcelele pentru care se solicită emiterea avizului, cu menționarea blocului fizic din care fac parte, tipul de utilizare al terenului și cultura care se intenționează a fi realizată în anul în care se solicită aviz.
Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!