Doamna Polea, Masterchef Deltaic

In Tabara Nationala SOR exista o persoana cu care toata lumea cauta sa se puna bine, dar putini sunt cei care o cunosc dupa nume. De fapt, nici macar nu ii folosesc numele, ci doar alintul – Polea.

Doamna Polea sau Tanti Polea este bucatareasa Taberei Nationale SOR. Ea este stapana ceaunelor si a ibricelor, iar sceptrul ei este cand un polonic, cand o spatula, cand un linguroi de lemn cu o coada de aproape un metru. Este femeia care il bate la cap pe Eugen Petrescu zilnic de cateva ori: „Mai trebuie apa. Nu mai avem paine de ajuns. Nu mi-ati adus condimentele. Ati uitat sa luati si un satar”, si alte neajunsuri pe care doar o bucatareasa incercata le poate sti. Sa revenim la numele pe care il poarta MasterChef-ul din Tabara SOR, care este Palaghia. Palaghia Labunet. Dar, ca un facut, mai nimeni din cei care au trecut prin Tabara nu stie acest lucru, iar Doamna Polea probabil ca nici nu ar raspunde daca ar fi strigata pe numele mic.

Programul ei zilnic e simplu: se trezeste de la ora sase si, prima oara, are grija de cafeaua pentru adultii Taberei. Pune un ibric pantecos pe foc si abia apoi trece la ceaunul imens in care pregateste ceaiul pentru cei mici. E imediat inconjurata de taberistii care participa la grupa de bucatarie si pe care ii imparte precis in grupuri care curata legume, taie, ciopartesc, impart mancarea si ajuta la pregatirea urmatorului fel de mancare. Cand se incheie progamul? Noaptea. Dar niciodata nu se stie cu precizie cand, totul se schimba de la zi la zi, de la o editie a Taberei la alta. E un om blajin, bun cu toata lumea. Stie sa croiasca portii din polonicul imens, care umple un castron gospodaresc. Stie in permanenta cine nu a venit la masa si din ce motiv. Pastreaza portii pentru voluntarii plecati cu treaba pe canale sau la Maliuc, pentru profesorul Petrescu sau pentru cei care au intarziat. Are mereu grija sa nu existe cineva care nu a mancat. Nici nu ii place sa arunce mancarea, iar de fiecare data cand se intampla sa fie mai mult, ii cheama pe toti la cate un supliment de hrana.

Doamna Polea este bucatareasa Taberei Nationale SOR de acum sapte editii. „Era un an in care domnul Petrescu nu gasea bucatareasa. Doamna Motea a ajuns la mine si m-a intrebat daca nu as vrea sa vin. Eu nu ma tem de munca, asa ca am zis da, imediat. Dar nu stiam eu cat de greu avea sa fie la inceput. Ca a fost. Norocul meu a fost ca m-au ajutat si doamna Dorosencu, si doamna Petrescu, si doamna Mariana Cuzic. Ma crezi ca eu nici nu am iesit cu barca pe lac sa vad pasarile? Nu am avut niciodata timp. Doar la Vadu mai reusesc si eu, in unii ani, sa fac o baie in mare”, povesteste doamna Polea.

Desi nu este implicata in alte actiuni din Tabara, este mereu la curent cu ceea ce se intampla. In ultimii ani a venit in Tabara insotita de nepotelul ei, Edi, pe care nu il scapa din ochi. Stie mereu unde e cel mic si ce face. Intr-o dimineata, un membru al grupei de serviciu nu reusea sa aprinda focul sub ceaune, in jurul orei 6. Cu ochii carpiti de neseomn, inainte de a-si lua macar o cana cu apa pentru pastilele de dimineata, Doamna Polea a luat imediat niste „barba de copac” cu care a facut focul in cateva secunde. „Am vazut si eu acum cativa ani la cei mici, invatau sa faca focul cu asa ceva si am tinut minte. Ai vazut ca ai ce invata in Tabara?”, spune bucatareasa Taberei.

Ii place atunci and Tabara este plina. De obicei, are cate 150 de oameni la mese, dar a fost un an in care Tabara a numarat nu mai putin de 200 de persoane. Nici ea nu mai stie cum o scoate la capat. „Intr-un an am avut aici un bucatar roman din Germania, din cei care gatesc afara, la restaurante mari de tot. A stat cu mine, s-a uitat la tot, a mancat ce am gatit si mi-a spus ca i-a si placut. M-am simtit si eu bine”, rememoreaza Doamna Polea momente din trecut. Acum, rade cand isi vede nepotelul pus la incercare: Edi participa la concursurile din tabara, cauta comori in „Vanatoarea de Comori” organizata an de an, invata pasari, sta alaturi de tineri si de copii din toata tara, creste frumos. „Imi place foarte mult cand e in natura si alaturi de alti copii. Ca la noi, la Maliuc, natura inca e frumoasa. Cine nu are canalul Discovery sa vina pana la grajdul meu din balta sa vada viata salbatica. Mai ieri era sa calc, din neatentie, pe un arici. Dar sa vezi pasari... sa vezi ce frumos e la noi”, se mandreste femeia care reuseste sa hraneasca zi de zi sute de oameni. Anul acesta a avut nu mai putin de 150 de oameni la masa. Si s-a descurcat de minune. Iar cui i se va face dor de fasolea cu carnati la ceaun, poate pofti din nou pe la Maliuc, in Tabara.


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!