Hraniti pasarile iarna - Le puteti ajuta sa supravietuiasca

Odata cu instalarea perioadei reci dispar insectele, hrana de baza a pasarilor insectivore, iar  fructele   diferitor arbusti  si  copaci   sunt  pe terminate. Acesta este momentul in care putem sa le dam o mana de ajutor prietenilor nostri inaripati.
Le  putem oferi diverse tipuri de hrana, pe care o vom pune in hranitori dis de-dimineata, pentru a fi gasita de pasarile flamande care pornesc devreme in cautarea acesteia. Putem sa le oferim o portie si dupa-masa sau sa umplem hranitorile cu hrana mai multa, care le va ajunge pentru mai multe zile.     

De ce sa amplasam hranitori?
In timpul  lunilor calde ale anului, pasariile gasesc cu usurinta hrana, atat vegetala, cat si animala. In schimb, iarna, pasarile sedentare (cele care raman la noi, permanent) și cele care doar iernează la noi, suferă adesea de foame, aceasta fiind una dintre principalele cauze de mortalitate in sezonul rece, in randul pasarilor. In cautarile lor, ele  sunt  nevoite adesea sa renunte la hrana din timpul verii si sa caute alte resurse. Este momentul cand pasarile din jurul nostru pot fi ajutate, punandu-le la dispozitie o hrana adecvata. Mai intai, sa vedem  ce pasari pot fi ajutate. In primul rand pitigoii, pasari insectivore, care iarna sunt  dispuse sa  manance si altceva decat insecte. Predominant  insectivore  sunt, de asemenea, ticlenii, macalendrii, mierlele, ciocanitorile. Si ele vor fi bucuroase sa gaseasca usor hrana. Un alt grup de pasari este cel  al  granivorelor, cele  care  se  hranesc   in principal cu seminte si graunte. Sansele lor de a-si gasi hrana naturala in timpul iernii sunt mai mari  decat ale insectivorelor.  Dar o  sursa suplimentara le   poate   ajuta, mai ales in perioadele cu zapada mare. De aceea, trebuie sa le purtam de grija!

Unde amplasam hranitorile?
Cateva sfaturi va sunt necesare pentru a pune hranitorile in cele mai potrivite locuri. Desigur ca acasa la voi, veti fi tentati sa puneti hranitoarea intr-un  loc pe care sa-l puteti  vedea  usor, eventual chiar pe geam.
Suportul pe care puneti hranitoarea trebuie astfel ales incat pe el sa nu se poata urca pisicile, deci veti folosi un par nu prea gros, un stalp de beton, o teava metalica  sau peretele  casei.
In acelasi  timp, hranitoarea   trebuie  pusa  intr-un spatiu larg,  pe care pasarile  (mai mult sau mai putin sperioase)  sa-l poata  supraveghea. Totusi, este bine ca la o distanta de aproximativ 35 m sa se afle un pom sau o tufa, pe care pasarile sa poata poposi sau pe crengile carora pitigoii sa poata sparge si consuma  semintele  luate  din  hranitori.  Hrana suspendata  trebuie, de asemenea,  atarnata  in locuri inaccesibile  pisicilor.  Nu  uitati ca pisicile sunt cei mai periculosi dusmani ai pasarilor  din gradini  si parcuri.  In plus, toate modalitatile de suspendare a hranei descurajeaza gaiteie sau ciorile (mai putin agile decat pitigoii), care sunt capabile sa goleasca repede  hranitorile, lasand flamande pasarile de talie mica. In general, acolo unde exista multe asemenea pasari care nu au mare nevoie de ajutorul nostru. este bine sa le punem  hrana cu precadere in hranitori suspendate.

In general, este mai  bine sa avem 2-3 hranitori mici decat una mare.  Astfel pasarile care vor veni dupa mancare isi vor alege hranitoarea preferata, mai ales daca in fiecare hranitoare veti pune alt fel de hrana.

Cand amplasam hranitorite?
Pasarile  salbatice din gradina sau livada dumneavoastra vor aprecia hrana suplimentara pe care le-o puteti oferi in perioada rece a anului, ajutandu-le in acest fel sa supravietuiasca lunilor geroase de iarna. De aceea, odata cu venirea toamnei, puteti sa va pregatiti hranitorile, pe care le  veti  instala  in gradina sau livada dumneavoastra, pe  balcon  sau pe peretele de langa geam.

Ingrijirea hranitorilor
Pasarile, ca toate animalele de altfel, sunt expuse diferitilor agenti patogeni care pot provoca inbolnavirea lor.  Pentru a evita aparitia unor astfel de probleme, este foarte important ca hranitorile sa fie igienizate periodic.
lata cateva masuri de igienizare obligatorii:
• Curatati hranitorile in mod regulat  spalandu-le cu apa si un pic de detergent lichid. Clatiti bine suprafetele spalate pentru indepartarea completa a detergentului si uscati hranitorile inainte de a le umple cu hrana.
• Respectati  regulile  de igiena  personala cand lucrati cu hranitorile: folositi manusi de cauciuc, spalati hranitorile si in exterior, dupa care spalati-va bine pe maini.
• Schimbati periodic locul hranitorilor suspendate si aveti grija ca suprafata din jurul acestora sa fie curatata de mizerie si resturi de hrana.

Hrana pentru pasari
Ce hrana oferim pasarilor?
Semintele de floarea soarelui constituie cea mai buna hrana pentru pitigoi si celelalte pasari insectivore. Pitigoii iau samanta intre gheare, o sparg  si ii mananca  miezul,  care are o mare valoare energetica datorita uleiului pe care il contine. Foarte potrivita, dar mai scumpa, este samanta de canepa, cea de bostan si cea de mei (aceasta din urma este insa mai putin hranitoare).
In lipsa acestora (sau in plus fata de acestea), se mai pot da pasarilor: pasat, faina de porumb macinata mare (sau mamaliga), orez si ovaz (de preferinta  fierte), cartofi  si morcovi  fierti, alte zarzavaturi fierte  (le  vor manca  mai ales mierlele), bucati de mar (inclusiv mere batute sau partial stricate) alte fructe, miez de nuca, arahide, fructe de  padure stranse  toamna si uscate, scorus, porumbele, soc.
Unele   produse de origine animala sunt  foarte hranitoare si apreciate de pasari: slanina (nesarata si neafumata), untura de porc, carnea fiarta (de exemplu cea care a ramas pe oase de la mancarea voastra), ou fiert, branza. Se pot face amestecuri, de exemplu de seminte de canepa inglobate in untura topita sau margarina, care apoi, la  frig, se  intareste. lntr-un asemenea amestec se pot pune si alte ingrediente, dintre cele enumerate mai sus.


Puneti-le hrana si apa regulat. Hrana trebuie pusa in hranitori dis-de-dimineata, pentru a fi gasita de   pasarile  flamande care pornesc devreme in cautarea hranei. Aceasta nu va impiedica sa le mai dati o portie dupa-masa sau sa puneti cantitati  mai mari, care sa le ajunga pentru mai multe zile.  Desigur ca slanina sau semintele puse in plase sau cutii vor fi inlocuite atunci cand se termina, la intervale de cateva zile. Pasarile au  nevoie de hrana grasa (cu multe calorii) in timpul iernii, pentru a supravietui noptilor geroase. Intotdeauna reglati cantitatea de hrana in functie de necesitate si nu lasati sa se acumuleze hrana in jurul hranitonlor.Daca ati stabilit un program de hranire, e bine sa nu-l modificati.

Important!
Nu le dati seminte sarate, pentru ca sarea este daunatoare pentru pasari. La fel de daunatoare este si painea, care nu este recomandata sa faca parte din dieta pasarilor salbatice, biscuit sau orice alte produse de patisserie-cofetarie. Asemenea, nu le dati hrana pentru caini si pisici sau alte animale de companie. Aceasta nu este sanatoasa pentru pasarile salbatice si, in plus, va atrage in zona cotofenele, ciorile si pisicile


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!