Lansare proiect “Elaborarea planului de management al sitului Natura 2000 Blahnita – Mehedinti” finantat in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu Axa Prioritara 4

ROSPA0011 Blahnita se incadreaza in Campia Blahnitei, alcatuita in mare parte din terasele Dunarii si vaile largi ale Drincei si Blahnitei. Aria protejata Blahnita, ce include Padurile Starmina si Bunget, precum si Situl de Importanta Comunitara Jiana, adaposteste 35 de specii criteriu pentru care zonele au fost desemnate si 4 habitate de importanta comunitara. Marea varietate a speciilor de flora si fauna se datoreaza atat geomorfologiei, cat si pozitiei extrem de favorabile a zonei, bine protejata de vanturile reci din nord, insolatii puternice, fapt ce a permis ca numeroase elemente sudice si vest asiatice sa poata ajunge pana in aceste locuri unde s-au adaptat usor.

Dintre speciile de pasari prioritare putem mentiona: starcul rosu (Ardea purpurea), rata rosie (Aythya nyroca), codalbul (Haliaeetus albicilla), coromoranul mic (Phalacrocorax pygmeus) si dumbraveanca (Coracias garrulus). Pasarile alaturi de celelalte specii criteriu de coleoptere, reptile, amfibieni, mamifere si pesti, adapostite in habitate precum zavoaiele de salcie alba (Salix alba) si plop alb (Populus alba), creeaza un mediu ce merita conservat nu numai la nivel local dar si national.

Societatea Ornitologica Romana impreuna cu WWF Programul Dunare-Carpati Romania au lansat in luna August a anului 2012 proiectul “Elaborarea planului de management al sitului Natura 2000 Blahnita – Mehedinti”, ce are ca obiectiv general mentinerea statutului favorabil de conservare al speciilor prioritare in situl Natura 2000 ROSPA0011 Blahnita prin elaborarea unui set de masuri adecvate de management. Astfel, in urma aplicarii ulterioare a masurilor propuse este asigurat cadrul necesar pentru o utilizare durabila a resurselor naturale ca baza de dezvoltare pentru comunitatile locale.

Proiectul se bazeaza pe implementarea a cinci obiective specifice prin care se vor face cunoscute unele aspecte de interes comunitar, cum ar fi:
- distributia, starea de conservare, marimea si structura populatiei  celor 21 specii de pasari, 5 specii de mamifere, 3 specii de coleoptere, 2 specii de reptile, 2 specii de amfibieni si 2 specii de pesti criteriu pentru desemnarea ariei protejate;
- inventariere a 4 habitate de padure;
- creearea unei baze de date Acces si a unei baze de date GIS ce vor contine datele precizate mai sus in format electronic, accesibile publicului atat la nivel local cat si national;
- vor fi elaborate masuri de conservare pentru toate speciile si habitatele inventariate si cartate.

Totodata unul dintre obiective este de a ridica gradul de informare in ceea ce priveste importanta pentru conservare a sitului Natura 2000 in special, si a retelei Natura 2000 in general. Acest obiectiv va fi implementat prin organizarea unor sesiune de instruire la nivelul comunitatilor locale integrate in situl Natura 2000 Blahnita si a organizarii unor conferinte de presa pentru constientizarea la nivel national. De asemenea, vor fi organizate si intruniri cu reprezentanti ai vanatorilor si pescarilor locali spre a li se face cunoscute masurile necesare asigurarii starii favorabile de conservare la speciile prioritare. O expozitie mobila integrand imagini si informatii cu privire la fauna, flora si habitatele incluse in ROSPA0011 Blahnita va fi expusa in cadrul localitatilor aferente ariei protejate.

Rezultatul final al proiectului va consta in elaborarea unui Plan de Management pentru aria protejata ROSPA0011 Blahnita, precum si pentru ROSCI0173 Padurea Starmina, ROSCI0306 Jiana, ROSPA0046 Gruia-Garla Mare (numai pentru partea care se suprapune cu Blahnita) si Padurea Bunget, incluse in Blahnita, ce va include toate rezultatele secundare obtinute in urma implementarii obiectivelor specifice ce vor stabili un statut favorabil de conservare pentru speciile si habitatele prioritare.

Societatea Ornitologica Romana © 2011-2013
Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!