O specie care fascineaza - Gasca cu gat rosu - Branta ruficollis

Gasca cu gat rosu, Branta ruficollis, se numara printre cele mai mici si  mai rare specii de gasca din lume, care a prezentat de-a lungul timpului rute de migratie interesante, excentrice, iar in prezent este inclusa in categoria speciilor amenintate (threatened), avand statutul de periclitata (endangered) in cadrul listei rosii IUCN (Uniunea Internaționala pentru Conservarea Naturii).

Aceasta specie cuibareste in peninsulele Tamyr, Gydan si Yamal (Rusia), trece prin Kazakstan si ierneaza in Ucraina, Romania si Bulgaria.  Aceasta ruta de migratie s-a modificat de-a lungul timpului, in trecut specia ajungand pana in Egipt. Dovada consta in picturile prezentand gasca cu gat rosu gasite pe peretii din interiorul piramidelor. Un alt aspect interesant legat de ruta de migratie consta in faptul ca intre anii 1960 si 1970 gasca cu gat rosu si-a schimbat cartierul de iernare din zona Marii Caspice in zona de coasta a Marii Neagre. inainte de 1970, efective importante ale acestei specii au fost semnalate in Azerbaijan. Totodata, studiile Olgai Potapova sugereaza existența unei populatii NV Europene in Pleistocenul Mijlociu, a carei ruta de migratie cuprindea sudul Angliei si nordul Germaniei, pana in zona de coasta a Italiei.

Locurile de cuibarit sunt reprezentate de stanci deoarece temperatura aici e mai ridicata decat in zonele plate ale tundrei, iar un numar mare de cuiburi sunt construite in apropierea unor pasari de prada ca soimul calator (Falco peregrinus), bufnita de zapada (Nyctea scandiaca) sau a unor pasari capabile sa-si protejeze zona de cuibarit precum pescarusul argintiu (Larus argentatus). Aceste pasari sunt capabile sa ofere protectie impotriva vulpilor sau a altor pradatori.

In vederea unei mai bune intelegeri a dinamicii populatiei si a masurilor de protectie ce se impun in cartierele de iernare, a luat nastere un program de numaratori simultane in Romania, Bulgaria si Ucraina. Astfel ca, incepand cu luna noiembrie a fiecarui an si pana in martie, au loc cate doua numaratori pe luna la sit-urile cele mai importante in care au fost observate in ultimii ani concentrari de  gaste cu gat rosu. Calendarul pentru perioada 2012-2013 poate fi descarcat de aici.

Primele numaratori simultane au avut loc, incepand cu anul 1990 in Romania si Bulgaria. Din 2004, acestor tari li s-a alaturat si Ucraina. In Bulgaria, in luna februarie a fiecarui an (cand pasarile se aglomereaza in zona lacului  Shabla) au loc numaratori conduse de cei de la WWT (Wildfowl & Wetland Trust) si de Societatea Bulgara pentru Protectia Pasarilor, perioada in care au loc observatii ce inregistreaza nu numai efectivul speciei, ci și date legate de varsta pasarilor (numarul de tineri și numarul de adulți).

Pentru a minimaliza amenintarile pe care aceasta specie le infrunta de-a lungul rutei de migratie, ONG-urile mai sus amintite, alaturi de cele din Rusia, Kazakstan și Azerbaijan, precum si BirdLife International, Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor (RSPB) si Convenția pentru Protejarea Pasarilor Acvatice Euro-Asiatice (AEWA – African Eurasian Waterbird Agreement)  sunt reunite in cadrul grupului cu numele: Grupul International de Lucru pentru Gasca cu Gat Rosu.

In Romania siturile cele mai importante unde poate fi observata aceasta specie sunt:  nordul Lacului Razim, sudul lacului Sinoe, Lacul Golovița, Lacul Suhaia, Lacul Balta Alba, Fundata, cateva locatii din Delta Dunarii, sudul Dobrogei, precum si din judetul Calarasi. in ultimii ani s-a observat o raspandire tot mai mare a gastelor cu gat rosu si in alte zone decat cele recunoscute ca traditionale, de aceea ii rugam pe toti cei care doresc sa participe la observații sau le observa in alte locatii decat cele mentionate mai sus sa anunte SOR la adresa de e-mail: lavinia.raducescu at sor.ro

Societatea Ornitologica Romana © 2011-2013
Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!