Oameni si pasari la Agigea

Ne-am strâns 50 de oameni la Maratonul Ornitologic de la Agigea, păsărari din București, din Iași, Constanța sau Cluj. Iar curtea de la Stațiunea Biologică de Cercetări Marine Agigea a fost totuși încăpătoare pentru oameni și mașini.

„Vezi ce înseamnă să trasezi bine locurile de parcare”, mustăcea noul administrator de la stațiune, Paul Dincă, în timp ce privea autoturismele, mare parte 4x4, care se strânseseră. Se simte că Universitatea Alexandru Ioan Cuza a numit o echipă nouă, tânără la conducere. De la condițiile de cazare la acțiuni și proiecte, totul se îmbunătățește.

Cei din urmă…
Vineri, pe 4 octombrie, la ora 20:00 a început ședința tehnică. Au lipsit doar cei cinci componenți ai echipei „Ceata lui Pănțăruș”, care rămăseseră blocați pe la kilometrul 50 de pe Autostrada Soarelui din cauza unui ștergător cu probleme, pe timp de ploaie. Nimic ce să nu se poată rezolva a doua zi, dis-de-dimineață.

Între timp, Eugen Petrescu, Emanuel Baltag și Ciprian Fântână, arbitrii concursului amical, au prezentat rând pe rând regulile. Ar fi trebuit să începem de la ora 5 dimineața, dar ploaia ne-a forțat să amânăm începutul până la ora 11.

A doua zi, la doar 16 minute după ora 11 pe grupul de Whatsapp al concurenților a apărut prima specie deosebită – vulturul pleșuv sur (Gyps fulvus). Trei exemplare au trecut peste autostradă, chiar pe deasupra mașinii „Pănțărușilor”. I-a observat Daria Chiriac, i-a fotografiat Silviu Panțîru, iar arbitrii au demarat în trombă, poate mai reușesc și ei să îi vadă.

Apariția unui vultur în România le dă viteză tuturor păsărarilor de la noi. Maratonul pornise cât se poate de bine. Iar cei din urmă sosiți… au fost cei dintâi. A, și cele trei exemplare de vultur le-au adus concurenților un premiu special la final de concurs.

Ciudații de la concurs

„Ciudat ce se întâmplă. Suntem la un concurs, se simte că toți vor să vadă cât mai multe specii, cât mai multe exemplare, dar... e cu totul altfel. Nu simt că e concurență între noi. Oamenii se anunță între ei, își spun unde găsesc păsări, ce specii și unde au văzut. E concurs, dar clar este unul amical”, mărturisea sâmbătă seara Silviu Panțîru.

Nu e singurul care a simțit că atmosfera de concurs e destinsă. Maratoniștii se ajutau să vadă cât mai multe specii. Povesteau despre locațiile vizitate și speciile văzute acolo. Se chemau unii pe alții când aveau probleme la mașini și... se ajutau. Sâmbătă deja veneau și alți păsărari și fotografi la Agigea. Nu ca să participe la concurs, dar măcar să stea de povești cu toți cei prezenți.

Mai mult, la Agigea ai ocazia să vezi și păsări de aproape. Din mână. De data asta, din mâna inelatorului Ion Constantin, pe care îl secondau voluntarii de la SOR – Ana Jurjescu, Beti Filote, Ioana Vanesa Duceac, Claudia Câmpeanu și Iuliana Popescu.

Poantele

Nu poți să treci cu vederea peste poantele și glumele de la Maraton. Era o atmosferă prea faină.

1. „Eu sunt Cătălin, în echipă cu Petrișor și Andrei. Echipa se numește Pana Mea și... nu știu foarte multe păsări, însă aveți grijă dimineață, verificați anvelopele să nu fie dezumflate”, se prezentase vineri seara Cătălin Șuba, glumind că va sabota mașinile concurenților. Sâmbătă, echipa lor a avut nevoie de asistență tehnică, un Duster rămăsese suspendat pe teren, dar până să îi ajute familia Viorel și Irina Pocora, deja rezolvaseră problemele.

2. Sala de mese a stațiunii de la Agigea. Ședință tehnică. Se încheie prezentarea Regulamentului, se stabileau rutele. „Întrebări...”, spun organizatorii. Și se aude un glas feminin... „Are cineva un tirbușon?”. (Da, aveam!)

3. „Am auzit că mai este o echipă cu nume de pițigoi, așa că noi am decis să ne schimbăm denumirea. Echipa noastră se va numi... Graurii Turbulenți” – Livia Gyongyosi, alături de Doru Spac, Helen Beatrice Sforaru și Cristi Moiceanu.

4. „Eu mă gândesc să fug din echipa asta, Bibliotecarii. Am în echipă un herpetolog, un mamolog, era să fie și un botanist. Imi fac o echipă nouă alături de cumătrul meu, de la comunicare. Nici nu trebuie să ieșim pe teren cu mașina. Știu că nu avem voie să vedem ce păsări sunt la inelare, la stațiune, dar ne luăm sezlongul, ne așezăm sub fereastra centrului de inelare și vedem păsările când sunt eliberate. Facem câteva specii” – Romeo Cavaleriu.

Liste și lecții
La Maratonul de la Agigea am avut și oameni care au ieșit pentru prima oară la păsări cu noi. Deși sunt începători, au contabilizat de la 40 de specii în sus. Nu aveau lunete, dar se descurcau și doar cu binoclurile. Jos cu pălăria pentru echipa Early Birds (familia Tudor), pentru Pescărușul alcătuit din Magda Achim și Cristina Ion, pentru rangerii și voluntarii de la Parcul Natural Văcărești - Nicoleta Marin, Alice Dumitrescu, Anita Aursulesei, alături de Ștefan Duluță. Toți au lăsat emoțiile deoparte și au concurat împotriva unor ornitologi cu experiență.

Duminică dimineață, la ora 11, toată lumea preda listele de păsări văzute. Din 11 echipe, patru au fost premiate. Pe podium, echipele care au avut în componență ornitologi. Emil Todorov și Dorin Damoc, colegii de la conservare, au făcut echipă cu Mihaela Simion și Dana Anghel și au ieșit pe locul al treilea. Colega noastră de la Cluj, Judit, alături de fratele ei Nandor, au ieșit pe locul secund. Campionii, cu 115 specii observate, au fost Cristi Domșa, Zoltán Benkő , Anca Pui și Bogdan Ciortan.

În total, la Maraton, au fost observate 147 de specii diferite, doar de concurenți. Cel mai tânăr participant, Ștefan Baltag, a reușit să observe 73 de păsări. L-a ajutat faptul că a fost în mașină cu decanul de vârstă al competiției, Eugen Petrescu, arbitru alături de tatăl lui Ștefan, Manu. După ce arbitrii au adăugat listele lor, numărul de specii a crescut la 165, iar numărul de indivizi la 10.857.

Dar la capitolul liste, organizatorilor încă le lipseau participanți. Am fost 50 de persoane, dar mai veneau lejer încă 30 din cei pe care îi știm, membri sau voluntari SOR. Dar și în primăvară e migrație. Și ni se cere să mai organizăm un astfel de concurs.

Lista de specii observate la Maraton poate fi consultată aici.

Mai multe fotografii de la Maraton găsiți AICI


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!