SOR deruleaza proiectul "Pasarile din Marea Neagra",alaturi de partenerii BirdLife din Turcia, Bulgaria si Grecia

SOR, alaturi de partenerii BirdLife din Bulgaria (BSPB), Turcia (Doga Dernegi) si Grecia (HOS), a demarat un proiect care are ca scop identificarea de Arii Marine de Importanta Avifaunistica, primul pas catre desemnarea ulterioara a acestora ca  Arii Marine de Protectie Speciala Avifaunistica (situri Natura 2000). La fel ca si in cazul ariilor terestre, aceste actiuni vor conduce la un management sustenabil al acestor situri, astfel incat protectia si conservarea speciilor sa fie amplificate, in concordanta cu Directiva Pasari.

Coasta sudica a Marii Negre are o importanta deosebita pentru conservarea resurselor marine si a biodiversitatii in regiune. Exista o probabilitate mare ca pasarile de marine care cuibaresc in multe alte tari (atat din UE, precum Grecia, Italia si Malta, cat si tari din Nordul Marii Negre, precum Ucraina) sa fie intalnite si in apele din Romania, Bulgaria si Turcia, in anumite perioade ale anului, pentru a cauta hrana. Proiectul  "Pasarile din Marea Neagra" are ca scop furnizarea de informatii asupra zonelor cheie pentru pasarile de mare din sudul Marii Negre, cu relevanta pentru mai multe tari si specii, la nivel regional si al UE.

Comisia Europeana a cerut statelor membre ale UE sa vina cu propuneri pentru completarea componentei marine a proiectului Natura 2000 pana in anul 2008 sau, acolo unde acest lucru nu a fost posibil, sa indice masurile pe care urmeaza sa le adopte pentru a asigura ca aceste situri pot fi desemnate cat mai repede posibil. Cu toate acestea, nu au fost realizate studii asupra situatiei critice in care se afla pasarile -  din cauza lipsei hranei si a zonelor de odihna – de-a lungul coastei europene a Marii Negre sau in Turcia (tara candidata la UE). Aceasta lipsa de date reprezinta o amenintare critica pentru conservarea speciilor marine din Marea Neagra.

Chiar daca zonele de cuibarit sunt cunoscute, exista foarte putine informatii cu privire la zonele principale de hranire si odihna. Aceste pasari, care sunt protejate in zonele terestre de cuibarit, nu se afla la adapost in mediul marin, care are o importanta cruciala de-a lungul ciclului lor de viata. Pentru a include aceste zone in reteaua Natura 2000 este nevoie de realizarea unor cercetari concrete, folosind o serie de tehnologii si metodologii standardizate, dezvoltate de BirdLife International.Din cauza lipsei de informatii cu privire la distributia pasarilor marine pe teritoriul Marii Negre, Romania si Bulgaria se afla in acest moment mult in urma cu indeplinirea obligatiilor impuse de Uniunea Europeana cu privire la desemnarea SPA-urilor marine (Arii de Protectie Speciala Avifaunistica).

Acest proiect va dezvolta cercetarile si pregatirile necesare pentru inceperea stabilirii zonelor cheie pentru hranirea si odihna pasarilor marine. La finalul acestui proiect va fi dezvoltat un inventar preliminar al Ariilor Marine de Importanta Avifaunistica, va fi detaliata o schita pentru proiecte viitoare si va fi creata capacitatea de implementare pentru acestea. Odata identificate aceste situri, va fi creat un inventar preliminar al Ariilor Marine de Importanta Avifaunistica (conform criteriilor BirdLife). Aceste criterii sunt in conformitate cu Directiva Pasari a UE si sunt considerate a fi baza de referinta pentru desemnarea  Ariilor de Protectie Speciala Avifaunistica de catre Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie.

Proiectul "Pasarile din Marea Neagra" urmareste si sa aduca impreuna un colectiv de cercetatori si specialisti in conservare din cele trei tari de la Marea Neagra si din Grecia, pentru a discuta intr-o formula relevanta cele mai bune metode de a desemna Arii de Importanta Avifaunistica pentru pasarile marine. Pana in prezent nu au existat astfel de initiative pentru regiunea Marii Negre, iar acest proiect va raspunde nevoii de a rezolva aceasta situatie intr-un mod serios, obiectiv, stiintific si administrativ. Acest proiect va inlesni si un schimb de bune practici, rezultate si informatii cu alte proiecte ce privesc Arii de Importanta Avifaunistica marine din Uniunea Europeana, mai ales din zona Greciei. Aspectul international si de colaborare al acestui proiect va contribui astfel la coeziunea regionala si cooperarea transnationala. Reteaua de parteneri BirdLife ce lucreaza impreuna pe diferite proiecte pentru identificarea AIA marine promoveaza Uniunea Europeana si alte politici de mediu regionale.

Conservarea pasarilor marine si a habitatelor acestora in Marea Neagra nu este un subiect popular in randul publicului larg, comunitatilor locale, industriei pescuitului si factorilor de decizie.
Chiar daca factorii de decizie si publicul cunosc, in general, problemele siturilor Natura 2000, component marina a acestui proiect nu s-a bucurat de aceeasi acoperire in mass media.
Mai mult, lipsa popularitatii se traduce prin absenta oricarei presiuni din partea publicului pentru desemnarea de SPA-uri marine, fapt ce are un impact negativ si asupra eforturilor de conservare a speciilor.

Coasta sudica a Marii Negre detine populatii de importanta internationala de furtunar (Puffinus yelkouan) si cormoran motat (Phalacrocorax aristotelis), ambele specii fiind protejate prin Directiva Pasari a UE, Anexa 1 (specii de pasari care fac obiectul masurilor de conservare speciale privind habitatul, in scopul asigurarii supravietuirii si reproducerii lor in aria lor de distributie). Zona este importanta pentru aceste specii, dar si pentru altele, pentru asigurarea hranei, este folosita inainte si dupa perioada de reproducere sau pentru iernat.
"Pasarile din Marea Neagra" urmareste sa pregateasca echipe si voluntari din Romania, Bulgaria si Turcia pentru cercetari asupra pasarilor marine si implementarea metodelor de conservare. Vor avea loc activitati intensive de teren pentru a descoperi zone de importanta majora pentru hranirea si odihna furtunarului si cormoranului motat, iar coloniile de cormoran motat din Turcia si Bulgaria vor fi supravegheate, astfel incat sa poata fi realizate harti si caracterizari ale AIA marine din zonele celor mai importante colonii, in conformitate cu metodele si criteriile stabilite. Vor fi asigurate in cadrul proiectului si training-uri asupra metodelor de identificare de AIA marine si de desemnare a Ariilor marine de Protectie Speciala Avifaunistica.

*****
Societatea Ornitologica Romana (SOR) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, care deruleaza activitati pentru protectia pasarilor si naturii cu sprijinul membrilor, voluntarilor, pe baza de donatii si proiecte.
Are raspandire nationala in Romania prin sucursale si grupuri scolare. Din 1997 este partener al BirdLife International – o retea mondiala ce cuprinde peste 100 de organizatii nationale pentru conservarea pasarilor si a naturii.


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!