Societatea Ornitologica Romana elaboreaza Planul de Management al sitului Natura 2000 Lacul Beibugeac

Societatea Ornitologica Romana a demarat proiectul "Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac", finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL SECTORIAL  “MEDIU”.

Proiectul se va intinde pana in anul 2015 si urmareste mentinerea statutului favorabil de conservare al biodiversitatii specifice a bioregiunii stepice prin sprijinirea implementarii retelei Natura 2000. De asemenea, proiectul isi propune sa promoveze bioregiunea stepica in general si elementele naturale specifice din situl Lacul Beibugeac in mod special, prin derularea activitatilor de informare si constientizare a publicului larg.

Lacul Beibugeac se afla situat in partea nord-estica a Dobrogei, intr-o depresiune inconjurata  de mici dealuri, majoritatea devenite terenuri arabile, cultivate in special cu cereale. Lacul Razim se afla la mai putin de 3 km sud-vest de localitatea Plopu, iar bratul Sfantu Gheorghe la 5 km nord-est. Este situat la 3 km vest de Murighiol si la 27 km sud-est de Tulcea. POS Mediu are ca obiectiv global protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania. Din punct de vedere al mediului, bioregiunea stepica este caracteristica numai Romaniei (in Uniunea Europeana) si reprezinta o parte a patrimoniului natural european.

Printre principalele activitati care se vor desfasura in cadrul proiectului se numara:

- Identificarea categoriilor de folosinta a terenurilor si evidentierea tipului de proprietate din situl Lacul Beibugeac
- Inventarierea si evaluarea starii de conservare a speciilor de pasari de interes comunitar si a speciilor cu migratie regulata
- Realizarea unui studiu geologic si hidrogeologic pentru a stabili fluctuatiile si dinamica hidrologica pe termen lung a Lacului Beibugeac
- Elaborarea planului de Management al sitului Natura 2000 Lacul Beibugeac.

Datorita caracteristicilor sale unice, Lacul Beibugeac este o arie de protectie speciala avifaunistica, fiind parte a retelei de arii protejate Natura 2000, si reprezinta una din cele mai importante locuri de cuibarit, hranire si odihna pentru speciile de pasari limicole din aceasta bioregiune. Prin implementarea acestui proiect se va elabora planul de management al sitului prin care se vor trasa masurile necesare pentru asigurarea conditiilor favorabile mentinerii a 36 de specii de pasari protejate la nivel national si European si pentru 49 de specii cu migratie regulata. In mod special, acest proiect va contribui la conservarea unuia din cele mai importante locuri de cuibarit, hranit si de odihna a speciilor de pasari limicole (specii de mal sau tarm) din Dobrogea.
Arealul este important mai ales pentru populatiile cuibaritoare a 6 specii de pasari (ciovlica ruginie, prundaras de saratura, vanturel de seara, ciocintors, piciorong si chirighita cu obraji albi) si pentru 4 specii care ierneaza aici (cormoranul mic, gasca cu gat rosu, garlita mare si lebada de iarna).

In perioada de migratie, zona poate sa gazduiasca mai mult de 20.000 de exemplare de pasari de balta, fiind un posibil candidat ca sit Ramsar. Lacul Beibugeac reprezinta:

Un ideal loc de hranire pentru:
- pasarile in migratia de primavara (in lunile martie, aprilie, mai si iunie mii de pasari, in special limicole si rate poposesc pentru hrana si odihna aici)
- pasarile in migratia de toamna (august, septembrie, octombrie, noiembrie)
- pasarile migratoare (in general limicole - pasari de tarm) care se reintorc din nord imediat dupa sezonul de reproducere, unele chiar de la sfarsitul lunii iunie si in iulie dintre care multe raman in  zona pana  toamna tarziu
- pasarile care cuibaresc pe insulitele de pe lac sau in zonele adiacente lacului (rate, califari, ciocintorsi, piciorongi, prundarasi de saratura, chirighite, pescarusi, ciocarlani, prigorii, dumbravence, codobaturi, lacari)

Un loc de popas si de odihna extrem de important pentru:
- pasarile in migratie (martie, aprilie, mai, iunie-august, septembrie, octombrie, noiembrie)
- pasari cuibaritoare din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (aflata in imediata vecinatate)
- pasarile cuibaritoare in zona Plopu-Beibugeac
- pasari migratoare care ierneaza in Dobrogea

Un loc de cuibarit pentru specii ocrotite pe plan national si international:
- ciocintorsi, piciorongi, califari, prundarasi de saratura, ciocarlani, pescarusi cu cap negru, chire de balta si chirighite, codobaturi galbene.

La ora actuala, majoritatea lacurilor naturale din Dobrogea sunt transformate in pescarii, fiind modificate si astfel sunt neadecvate pentru sustinerea populatiilor de pasari limicole (specii de mal sau de tarm). Din cauza acestui fapt precum si multumita caracteristicilor sale hidro-geografice, lacul Beibugeac ramane unul cele mai importante locuri de cuibarit, hranit si de odihna pentru speciile de pasari limicole din Dobrogea.

*****
Societatea Ornitologica Romana (SOR) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, care deruleaza activitati pentru protectia pasarilor si naturii cu sprijinul membrilor, voluntarilor, pe baza de donatii si proiecte.
Are raspandire nationala in Romania prin sucursale si grupuri scolare. Din 1997 este partener al BirdLife International – o retea mondiala ce cuprinde peste 100 de organizatii nationale pentru conservarea pasarilor si a naturii.


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!