Viorel Cuzic, muzeograful cu Delta in vene

Tabara Nationala SOR atrage an de an oameni noi, dar exista o categorie de oameni care vin aici, an dupa an. Sunt deja obisnuiti cu tot ce inseamna Tabara, cu bune si cu rele, cu pasari si pesti, cu tantari si taberisti care nu au somn, uneori, cu mancarea la ceaun si apa potabila adusa in bidoane. Un astfel de om este Viorel Cuzic.

De fapt, si el si sotia sa (Mariana) si baiatul (Razvan) sunt considerati de-ai casei. Nu au lipsit de la nicio editie de cand au inceput sa mearga in Tabara si nici nu prea au de gand. Fac de toate: ajuta la bucatarie, aleg meniuri, cara apa, ii invata pe cei veniti prima oara care sunt regulile Taberei, le predau copiilor cantece sau poezii, se implica in orice activitate, astfel incat lucrurile sa mearga tot mai bine de la an la an. Sunt prieteni apropiati ai familiei Petrescu si Tabara nu ar mai avea farmec fara ei si implicarea lor.

Viorel si Mariana merg in Taberele SOR inca din 1998, cand Tabara avea loc la Histria si era organizata de Peter Weber. „Pe vremea aceea era o tabara mult mai restransa decat ceea ce exista la ora actuala. Veneau specialisti adevarati, oameni de teren, nu era deschisa si accesibila oricui. Intre timp, Tabara s-a mutat in Delta si la Vadu, plus ca a inceput sa se mareasca. I s-a facut reclama – din om in om – si am ajuns si la 200 de oameni, acum cativa ani. Pe vremuri, nu cred ca erau mai mult de 40-50”, spune Viorel Cuzic. Pentru ei, pentru familia Cuzic, Tabara este un lucru normal si se intampla an de an. Daca nu ar mai fi, ar lasa un gol imens in vietile lor. Viorel spune ca a devenit deja o obisnuinta pentru intreaga familie: el si Mariana vin din 1998, iar Razvan este taberist de la varsta de un an, din 2005. „E o experienta aparte. Sa spunem ca ajungi sa cunosti zeci si sute de oameni noi, din diverse locuri din tara, ca ai parte de experiente diferite stranse, toate, in acelasi loc. Imi plac foarte mult baietii din grupul de la Iasi, dar si cei de la Sibiu. Orasele acestea au devenit acum polii de greutate ai Taberei ”, marturiseste Viorel Cuzic.

Nu e prima oara cand vine in tabara si nu e prima oara cand mai aduce pe cineva cu el. Are alaturi in fiecare an grupe de copii de la Muzeul de Stiintele Naturii „Delta Dunarii” din Tulcea, acolo unde, alaturi de Mariana Cuzic, le preda copiilor ABC-ul traiului in natura si respectul fata de ea. Ii invata sa se descurce in natura, de la amplasarea unui cort la cele mai simple si mai eficiente tehnici de a iti usura viata si la tehnici de supravietuire. Se bucura de fiecare data cand vede ca elevii au raspunsul pe care il astepta de la ei, se bucura ca renunta, treptat, la egoism si ca dau dovada de spirit de echipa. Dar Viorel Cuzic are si el slabiciunea lui: mancarea gatita de Doamna Polea. „Nimic nu se compara cu fasolea cu carnati gatita la ceaun, sau cu varza cu afumatura. Sa nu mai spun de borsul de peste gatit in balta, are cu totul si cu totul alt gust decat cel de acasa. Nu vreau sa spun ca Mariana nu gateste extraordinar, ci doar ca in balta, la foc de lemne, la ceaun, mancarea are cu totul alt gust, mult mai bun”, se apara Viorel Cuzic.

Viorel este una dintre persoanele care iti poate vorbi despre trecutul Taberei Nationale SOR timp de zile intregi si sa nu se repete. A vazut multe in aceste actiuni, de la oameni care au venit in Delta cu gandul de a se distra pana la tineri care chiar vor sa invete pasari de la ornitologi de valoare. Nu stie exact care este proportia dintre cele doua categorii, dar i-ar placea sa vada mai multi pasionati de natura si de pasari. „Dupa parerea mea, pe viitor, ar trebui ca Tabara sa fie ceva mai restransa, sa nu fie deschisa celor care vin aici doar cu gandul sa faca turism. Cred ca maximum 60 de persoane ar fi de ajuns. As vrea sa vad mai mult interes pentru pasari, as vrea sa vad ca aplecarea spre natura este principala ocupatie a taberistilor. Pentru unii, din pacate, e doar un concediu. Au existat generatii intregi care au crescut in aceste Tabere si cred ca putem reface acest centru de excelenta pentru micii pasarari. Cei din cercul Falco cherrug de la Tulcea s-au format aici si au ajuns sa fie cei mai buni pasarari din Romania. Acesta este cel mai important efect al Taberei Nationale SOR”, incheie Viorel Cuzic.


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!