Pelecanus crispus

Pelican cret / Pelecanide

Pelicanul cret este ruda apropiata a Marelui Pelican Alb (pelicanul comun). Este doar cu putin mai mare decat ruda sa si atinge 10.000 – 12.000 g.  Penajul este alb suriu. In haina de nunta, pe cap apare un mot de pene buclate si moi, care la pasarile foarte batrane atinge o lungime de 14 – 16 cm, iar “gusa care atarna de cioc” se coloreaza intens in rosu coral. Se hraneste in mod similar. Naparleste in iulie – octombrie, similar cu Marele Pelican Alb.

Localizare si comportament
Populatia sa este distribuita in sud - estul Europei, in special in Grecia, Romania si Rusia. In Romania, cuibareste in Delta Dunarii alaturi de Marele Pelican Alb, dar si izolat in colonii mici de cateva zeci de perechi, in zona sudica a Deltei Dunarii si complexul lagunar Razim Sinoe. Cel putin o parte din exemplarele acestei specii ierneaza pe culoarul inferior al Dunarii, insa Grecia si Turcia reprezinta cartierele de iernare cele mai importante. E mai prudent si mai sperios decat ruda sa.

Populatie
Populatia europeana a speciei este estimata la un efectiv de pana la 2.000 de perechi cuibaritoare. Datorita efectivelor reduse si a degradarii continue a conditiilor de cuibarit, aceasta specie este considerata amenintata. Alaturi de Marele Pelican Alb, reprezinta speciile simbol ale Deltei Dunarii.

Imperechere
Se reintorc din cartierele de iernare mai devreme decat Marele Pelican Alb, la inceputul lui martie. Cuibul este mai elaborat, alcatuit din rizomi de stuf si alte resturi vegetale. Cuibaritul se desfasoara in mod similar celeilalte specii, in lunile martie – aprilie. Femela depune 2 –  4 oua a caror perioada de incubatie dureaza circa 31 de zile. Pui sunt gata de zbor dupa 75 – 85 zile si ating maturitatea sexuala la 3 - 4 ani.

Amenintari si masuri de conservare
Deranjul si braconajul, asociate cu degradarea zonelor umede si pierderea teritoriilor de cuibarit constituie principalele amenintari. Pentru pelicanul cret au fost elaborate un Plan National de Actiune si un Plan de Management care reglementeaza masurile necesare pentru conservarea speciei. De asemenea, platformele artificiale instalate in complexul lagunar Razim Sinoe si-au dovedit eficienta prin ocuparea lor de catre pelicanii creti.

Etimologie
Pelecanus – gr. pelekan, pelekanos (Aristotel, Elian) – pelican si subst. lat. pelecanus – pelican
crispus, -a, -um, -adj. lat. cret, ondulat.