Conservarea soimului dunarean in NE Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia

Cuiburi artificiale pentru cea mai rara specie din Romania

La inceputul acestei saptamani, SOR sprijinita de CN Transelectrica SA - Sucursala de Transport Constanta a amplasat 3 cuiburi artificiale pe stalpi de inalta tensiune pentru cea mai rara specie care cuibareste la noi - soimul dunarean.Cuiburile au fost amplasate in Dobrogea, locatia exacta neputand fi facuta publica pentru siguranta pasarilor.

Soimul dunarean este o pasare rapitoare de dimensiuni medii si culoare preponderent maronie. Lungimea corpului variaza intre 45-55 cm si anvergura este de 105-130 cm. Masculii cantaresc 730-990 de grame, femelele 970-1300 de grame. Este o specie amenintata la nivel global, populatia europeana fiind estimata la aproximativ 450 de perechi. Cele mai multe perechi de soim dunarean cuibaresc in Ungaria, Slovacia si Cehia unde populatia este relativ stabila. In Romania cuibaresc extrem de putine perechi - intre 5 si 10 perechi in ultimii ani, in prezent fiind cunoscute 3 cuiburi active in vestul si in estul tarii. Cu toate acestea locurile favorabile sunt inca prezente, specia preferand silvostepele, stepele, pasunile cu popandai.

Soimii dunareni nu isi construiesc cuib, ocupand de obicei ocupa cuiburile altor pasari - acvile, corbi, codalbi, uneori berze albe, starci sau cormorani. De aceea una dintre metodele cele mai eficiente, experimentata cu succes in Ungaria si in Slovacia, pentru stimularea acestei pasari sa cuibareasca intr-o zona pe care o frecventeaza pentru hranire (in migratie sau in perioada de iernare), este amplasarea unor cuiburi artificiale. Cuiburile artificiale sunt de fapt cutii din metal sau din lemn (cum se poate observa si in fotografiile atasate) si au fost amplasate pe stalpii de inalta tensiune care strabat stepa dobrogeana, deoarece soimul dunarean prefera cuiburile care ofera o vizibilitate buna asupra teritoriului lor si locuri favorabile pentru hranire in apropiere. Este necesara amplasarea cuiburilor pe suporturi artificiale, cum ar fi stalpii de inalta tensiune, deoarece nu mai exista copaci inalti si solitari pe terenurile agricole si pasuni – locurile istorice de cuibarit, iar stancariile sunt mult prea “turistice”, deranjul fiind mult prea mare pe tot parcursul anului pentru cuibarit.

„Actiunea de amplasare a cuiburilor artificiale face parte din proiectul „Conservarea soimului dunarean in nord-estul Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia”, un proiect multinational cu finantare europeana, importanta protectiei si conservarii speciei fiind recunoscuta si la nivelul UE. Este foarte importanta pentru noi aceasta colaborare cu Transelectrica, cu ajutorul carora speram sa readucem in anii urmatori aceasta pasare deosebit de rara si importanta pentru echilibrul ecologic deosebit de fragil al tarii.” a declarat Dan Hulea, Directorul Executiv al Societatii Ornitologice Romane.

Proiectul este finantat prin programul LIFE+, linia de finantare a Uniunii Europene dedicata conservarii naturii, iar in Romania este implementat de SOR in parteneriat cu Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” Mai multe informatii despre specie si despre proiect puteti afla accesand site-ul acestuia http://sakerlife2.mme.hu/ro.
Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!