Conservarea soimului dunarean in NE Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia

12 cuiburi noi pentru soimul dunarean

Societatea Ornitologica Romana a instalat 12 noi cuiburi artificiale pentru soimul dunarean (Falco cherrug), in partea de sud a Dobrogei. Actiunea face parte din proiectul ,,Conservarea soimului dunarean Falco cherrug in N-E Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia”. Aceasta actiune nu ar fi putut avea loc daca nu beneficiam de ajutorul celor de la SC Transelectrica, Constanta. Cuiburile au fost amplasate pe liniile de inalta tensiune care traverseaza aceasta regiune, deoarece soimii dunareni nu isi construiesc cuiburi. Aceasta specie prefera sa ocupe cuiburile altor pasari, cu preponderenta cele de ciori.

„Actiunea nu este asa de simpla cum pare la prima vedere. A durat trei zile sa instalam aceste cuiburi. Dar norocul cel mai mare a fost ca domnii directori Vaju si Balta ne-au inteles si ne-au trimis in ajutor echipa linii electrice aeriene, o trupa de adevarati profesionisti. De fapt, oamenii acestia sunt si alpinisti si electricieni si adevarati aventurieri, ca sa nu mai spun ca deja stiu mai multe lucruri despre pasari decat multi altii”, a declarat biologul Marius Druga de la SOR, cel care a coordonat actiunea.

Alaturi de Marius, pe teren s-au aflat doi maistrii: Sebat Semetula si Cristian Ohanian, tehnicianul Marius Costea si electricienii Marian Matei si Gigi Tudor. Echipa de sase oameni a mers de la stalp la stalp, cu remorca plina de cuiburi si de pietre. Ca sa fim bine intelesi, toti cei cinci profesionisti de la Transelectrica au facut acest lucru in timpul lor liber, fara a fi platiti suplimentar, doar pentru ca iubesc natura si vor sa ne ajute sa salvam soimul dunarean, una dintre cele mai rare specii de soim din Romania.

Procedura de instalare a cuiburilor pare simpla, la prima vedere, dar este extrem de dificila. Era ceata, era frig, ploua, iar o parte a echipei trebuia sa se urce pe stalpi la o inaltime de aproape 40 de metri. „Cand pui piciorul pe stalpul de metal si simti ca talpa de cauciuc a bocancului aluneca, te gandesti de doua ori inainte sa urci. Cand vezi ca mana cu manusa cu tot abia face priza pe metal, parca parca ai vrea sa te intorci spre masina si sa nu te mai opresti decat acasa. Vant in rafale, averse, ceata deasa..., dar oamenii de la Transelectrica au urcat pe stalpi. Nu cred ca e nevoie sa spun mai mult”, isi aminteste Marius Druga cum au decurs lucrarile.

Prima oara, lucratorii de la Transelectrica au urcat pe stalpi. Unii urcau atent, altii pregateau deja cuiburile. Se punea pietrisul in cuiburi, apoi cuibul era legat cu o coarda de alpinism sau o funie si tras sus, la ceilalti lucratori. Aici, cuibul era fixat de stalp si lucratorii coborau. Operatiunea s-a reluat de 12 ori.

Aceasta actiune este o parte a proiectului „Conservarea soimului dunarean in nord-estul Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia”, proiect finantat prin programul LIFE+, linia de finantare a Uniunii Europene dedicata conservarii naturii.
Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!