Conservarea soimului dunarean in NE Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia

Noi cuiburi artificiale pentru soimul dunarean

Societatea Ornitologica Romana isi continua demersurile de protejare si conservare a uneia dintre cele mai amenintate specii de pasari din Europa: soimul dunarean. Pentru asigurarea conditiilor de cuibarit pentru aceasta specie, au fost montate noi cuiburi artificiale pe retelele de inalta tensiune ale distribuitorului de energie electrica din Oltenia.

La ora actuala, soimul dunarean (Falco cherrug) mai are o populatie de aproximativ 450 de perechi in Europa, jumatate aflandu-se in Ungaria si Slovacia. In timpul migratiei, juvenilii ajung din Spania in Kazahstan , dar petrec foarte mult timp in Romania, Bulgaria si Serbia.

Soimul dunarean nu construieste cuiburi, preferand sa le ocupe pe cele gata construite de ciori. Din acest motiv, cuiburile artificiale montate prin proiectul “LIFE Conservarea Soimului dunarean in NE Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia” reprezinta o masura foarte buna pentru conservarea acestei specii.

Dupa ce au fost montate cuiburi in Dobrogea, proiectul a fost extins si in Oltenia. Aceasta actiune nu ar fi putut avea loc fara implicarea personalului Grupului CEZ in Romania. „Noi am facut o cerere prin care le solicitam asistenta si ni s-a raspuns prompt, ne-a fost oferit sprijin  si am obtinut acordul top-managementului companiei pentru amplasarea de cuiburi artificiale pe liniile de inalta tensiune. Nu vreau sa creada cineva ca aduc laude exagerate, dar oamenii de la CEZ Distributie s-au miscat extraordinar de bine. In scurt timp aveam acordul, iar in timp si mai scurt am mers pe teren sa alegem locatiile si s-a trecut la amplasarea de cuiburi pe stalpii de inalta tensiune”, spune biologul Marius Druga, asistent de proiect.

De asemenea, dl Ion Dobrescu, Director executiv – Membru al Directoratului CEZ Distributie si-a exprimat deschiderea fata de astfel de actiuni: “Sprijinul oferit de CEZ Distributie in acest proiect este in primul rand in legatura directa cu politica Grupului CEZ in Romania care presupune implicarea noastra in comunitatile locale, dar si in alte domenii care tin de viitor, precum ecologia si mediul inconjurator, respectand totodata si legislatia in vigoare. Incurajam actiunile de protejare si conservare a mediului natural si suntem multumiti ca, pe langa alte proiecte de acest gen, desfasurate in 2014, am reusit sa ne implicam si in acesta actiune de conservare a Soimului dunarean. Cunoastem faptul ca aceasta specie a devenit rara si apreciem ca prin montarea in conditii de siguranta a unor cuiburi artificiale pe liniile de distributie electrica de inalta tensiune, ajutam la refacerea populatiei de soim dunarean.”

Operatiunea in sine este spectaculoasa pentru simplul privitor, fiind vorba in principal despre alpinism utilitar la mare inaltime. Prima etapa consta in intreruperea alimentarii cu energie electrica a liniei de inalta tensiune, astfel incat ascensiunea sa se desfasoare in siguranta.Ulterior cutiile metalice care servesc drept cuiburi artificiale pentru aceasta specie sunt inaltate cu ajutorul funiilor pe scripeti pana la un profesionist de la CEZ Distributie, care le monteaza dupa specificatiile specialistilor ornitologi. Cuibul este suspendat, la o inaltime de cateva zeci de metri pe stalp si are doua deschideri, spre est si spre vest. Operatiunea a fost repetata pentru realizarea mai multor cuiburi.

Soimul dunarean este o specie extrem de sensibila la deranjul oamenilor si de aceea nu vom divulga locatiile in care au fost amplasate aceste cuiburi.

In Romania, proiectul este implementat de Societatea Ornitologica Romana in parteneriat cu Grupul Milvus. 


Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!