Agricultura pentru biodiversitate

Agricultura pentru biodiversitate in Romania: promovarea si facilitarea accesului fermierilor la fondurile pentru dezvoltare rurala

Prin acest proiect, SOR si partenerii isi propun sa ajute la conservarea biodiversitatii in Dobrogea prin stabilirea unui sistem de referinta ce va facilita accesul fermierilor la fondurile primite de Romania prin Politica Agrara Comunitara, precum si prin influentarea politicilor agrare. Astfel, agricultura practicata de fermieri va avea efecte benefice asupra biodiversitatii si, in special, asupra speciilor de pasari ce folosesc terenurile agricole pentru hranire si/sau cuibarit.

Zona geografica vizata: Dobrogea

Durata: decembrie 2009 – noiembrie 2010

Finantatori: Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: http://www.eeagrants.org

Background: Sistemul traditional de practicare a agriculturii in Romania a facut ca, in prezent, tara noastra sa fie caracterizata printr-o biodiversitate ridicata pe terenurile agricole, distingandu-se in mod special prin numarul mare de specii de pasari.
Romania a elaborat in conformitate cu legislatia comunitara in vigoare Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007–2013, care respecta liniile strategice de dezvoltare rurala ale UE ce guverneaza acest domeniu, precum si realitatile si nevoile identificate in spatiul rural romanesc. Prin acest Program s-a avut in vedere imbunatatirea echilibrului dintre dezvoltarea economica si utilizarea durabila a resurselor naturale, mentinerea si cresterea atractivitatii zonelor rurale - ca elemente de baza in diversificarea activitatilor economice.
In momentul derularii proiectului existau doua masuri privind utilizarea durabila a terenurilor agricole accesibile fermierilor din Dobrogea: Masura 214 - Plati Agro-mediu si Masura 212 - Sprijin pentru fermierii din zonele defavorizate altele decat cele montane.

 

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!