Complexul Piscicol Dumbravita, un viitor Sit Natura 2000

Societatea Ornitologica Romana a castigat in vara anului 2006 un microproiect Matra Knip, intitulat „Complexul Piscicol Dumbravita – un viitor Sit Natura 2000”, finantat de Ambasada Olandei la Bucuresti. Valoarea acestuia a fost de cca. 7000 euro.

Proiectul a avut doua componente de baza. Prima este componenta de cercetare care  a constat in realizarea documentatiei stiintifice standard pentru declararea zonei drept Sit Natura 2000 – adica arie naturala protejata de importanta europeana, conform cerintelor Uniunii Europene. Cercetarea va insemna colectarea datelor din teren (date privind flora, fauna si habitatele zonei), analiza datelor, intocmirea documentatiei standard Natura 2000 si realizarea hartilor in sistem GIS pentru viitorul Sit Natura 2000. La aceste actiuni participa si cadre didactice ale Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere din Brasov.

O alta latura importanta a fost constientizarea populatiei locale si a oamenilor care au tangenta cu aria protejata (pescari, turisti, agenti economici etc.) asupra existentei ariei protejate si necesitatii de protectie a zonei. In cadrul proiectului au fost prevazute si activitati de educatie ecologica a copiilor din Dumbravita (jud. Brasov).

Au fost realizate panouri informative si de avertizare, pliante bilingve, un ghid care descrie rezervatia (cuprinzand date despre atractiile naturale, turistice, comunitatea locala, activitatea de baza practicata aici – piscicultura), precum si un film documentar de scurt metraj.

Rezervatia de la Dumbravita adaposteste specii protejate pe plan national si international precum starcul pitic, buhaiul de balta, starcul rosu, rata rosie, eretele de stuf si cristelul de camp, toate cuibaritoare in zona. Conform ultimelor estimari, cele mai numeroase specii identificate in zona sunt: rata mare – peste 5000 exemplare, nagatul - 1000, pescarusul razator – 1000 de exemplare. Zona este foarte importanta ca loc de concentrare in migratie pentru specii precum: barza neagra, egreta mare, pasari de tarm s. a.

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!