Estimarea populatiei cuibaritoare de dumbraveanca (Coracias garrulus) in Romania

Dumbraveanca este o specie cuibaritoare in zonele temperate din Europa si Asia, ocupand habitatele de silvostepa. Distributia speciei e concentrata mai ales in Europa. In zilele noastre cuibareste in Europa Centrala, in Peninsula Iberica si Italica pana in Asia Centrala. In secolul nostru dumbraveanca a inregistrat o restrangere continua a arealului. Astfel a disparut ca specie cuibaritoare din Danemarca, Elvetia si o mare parte a Germaniei. La fel a disparut si din partea de vest a Ungariei, desi era o specie comuna in prima jumatate a secolului XX. Cele mai posibile cauze ale scaderii sunt pierderea habitatelor, taierea arborilor batrani cu scorburi, folosirea pesticidelor in agricultura si abandonarea pasunilor.

In Ungaria mai exista circa 1000-2000 de perechi (conform recensamantului din 2007, dupa Tamás Szitta). Specia exista doar la est de Dunare, iar populatia se pare ca s-a stabilizat datorita eforturilor de conservare care au inceput in anii 1980. Astazi exista peste 600 de cuiburi artificiale amplasate numai pentru aceasta specie. Cuiburile sunt verificate anual, cele deteriorate se schimba, se aduna date despre ponta si puii sunt inelati. Rata de ocupare a cuiburilor a crescut constant si depaseste 50%.

Pentru ca eforturile de conservare din Ungaria au fost in mare parte incoronate de succes, s-a hotarat ca primii pasi pentru conservarea speciei trebuie facuti si la noi. Stiam ca in Romania specia este distribuita in zonele de campie si de deal din Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, lipsind din Transilvania. Totusi avem doar estimari privind numarul de perechi (din literatura reiese ca ar fi undeva intre 2400 si 6500 de perechi, in scadere).  Proiectul este finantat de BirdLife International si LUSH Retail Ltd si are ca scop estimarea numarului de perechi prin evaluari facute in toate zonele din arealul de raspandire din Romania.

Intre iunie si august 2007 s-au efectuat iesiri in teren cu ajutorul voluntarilor membrii SOR din toata tara, utilizand metoda transectelor. Transectele (de 30 km lungime de parcurs cu masina sau 2x5 km parcursi pe jos) au fost selectate in apropierea localitatii dorite de voluntari. Metoda de procurare a datelor a fost simpla: parcurgand traseul, voluntarul a inregistrat pe un formular de teren numarul de exemplare vazute si informatii privind habitatul. In cazul in care reusim sa acoperim cat mai uniform o regiune cu astfel de transecte verificate anual, se va putea estima numarul de perechi.

In 2007 s-au realizat 51 de transecte pe care au fost observate 217 de exemplare. Rezultatele sunt prezentate pe harta de mai jos.

Cu toate ca nu am reusit sa acoperim decat unele regiuni din areal, speram ca vom putea continua acest recensamant in anii urmatori, atragand din ce in ce mai multi voluntari. Pe langa evaluari, dorim sa incepem o campanie de amplasare de scorburi mai ales in zonele unde specia sufera de lipsa locurilor de cuibarit. Astfel, in partea de vest a tarii, unde dumbraveanca nu are locuri favorabile de cuibarit, va fi relativ usor sa atragem o parte din pasarile din populatia stabilizata din Ungaria. Totusi, specia poate fi protejata pe termen lung doar prin asigurarea habitatelor (pasuni, fanate si terenuri agricole gospodarite in mod cat mai traditional) si locurilor de cuibarit (arbori batrani si pereti de loess). Dorim sa implicam cat mai multi voluntari in eforturile de a evalua si proteja aceasta specie.

Multumim voluntarilor Puran Vasilica Victoria, Diaconu Alexe, Petre Teodor, Petrovici Milca, Baltag Emanuel-Stefan, Stefan Andrei, Mestecaneanu Adrian, Ignat Alina-Elena, Domsa Cristian, Sándor D. Attila

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!