Investigarea prezentei dropiei in Romania

Dropia (Otis tarda), cea mai ,,grea" pasare din Europa (masculul atingand 16 kg) este o specie caracteristica zonelor stepice, care de-a lungul timpului si-a adaptat preferintele de habitat pentru zonele agricole. Cu toate acestea, datorita presiunii antropice ridicate (pierderea si fragmentarea habitatului specific, mecanizarea si intensificarea agriculturii si nu in ultimul rand vanatoarea) arealul european al speciei s-a fragmentat si redus considerabil in secolul XX. Desi pana la jumatatea secolului trecut dropia era o pasare caracteristica pentru campiile Romaniei, cuibarind la sud de Carpati, in Campia de Vest, in Banat si in Dobrogea, astazi, cu exceptia catorva semnalari sporadice, efectivele speciei pe teritoriul Romaniei sunt incerte. Desi declarata Monument al Naturii, populatiile odinioara stabile din Baragan si Dobrogea se pare ca s-au stins.

Totusi, datorita eforturilor internationale pentru conservarea populatiilor vulnerabile de dropii din Europa Centrala si de Est, specia merita mai multa atentie si in tara noastra. Dropiile au capacitatea de a parcurge distante semnificative prin zbor, devenind foarte vulnerabile in iernile cu multa zapada si temperaturi mici, atunci cand parasesc ariile protejate in cautarea hranei. Astfel, dropiile pot aparea si in tara noastra, mai ales in Campia de Vest (populatiile din Ungaria), in Banat (cele din Serbia) si in Dobrogea (populatiile din Ucraina si eventual Bulgaria).

Acest proiectul a fost conceput de catre SOR in parteneriat cu BirdLife International si MME/BirdLife Ungaria pentru a se afla mai multe despre situatia dropiei in Romania: sa fie localizate eventualele perechi cuibaritoare, identificate habitatele favorabile pentru iernat si pentru imperechere si informarea localnicilor despre importanta conservarii speciei acolo unde ea apare. Impreuna cu colegii de la MME/BirdLife Ungaria au fost organizate iesiri in teren in zonele unde ar fi posibil ca exemplare din Ungaria sa traverseze granita in perioada de reproducere sau de iernare. Activitatile de monitorizare au fost realizate in judetele Bihor, Arad si Timis, cu sprijinul voluntarilor SOR, Milvus si al celor din partea Parcului Natural Kőrös-Maros din Ungaria. Au fost observate patru exemplare in aprilie 2007 (intre care un mascul in dans nuptial) in judetul Bihor in apropierea granitei cu Ungaria.

De asemenea a fost realizata versiunea in limba romana a bazei de date aflate pe serverul din Ungaria, accesibila la adresa: http://www.tuzok.mme.hu. Baza de date realizata de BirdLife Ungaria a fost creata pentru a facilita actiunile de conservare a populatiei central-europene a dropiei in perioada de migratie si de iernare, prin posibilitatea semnalarii rapide a observatiilor privind dropia. Totodata, este o baza de date on-line ce poate fi folosita si pentru a stoca informatii privind observatiile realizate in timpul perioadei de reproducere si de crestere a puilor. Astfel se pot aduna date in mod rapid si sistematic. Acest website este coordonat de o echipa internationala, care include coordonatorii nationali din fiecare tara din aria de raspandire, inclusiv din Romania. Desi prin aceasta initiativa s-a dorit in primul rand sa se sprijine Memorandumul de Intelegere asupra dropiei din cadrul Convetiei asupra Speciilor Migratoare (CMS), se doreste si consolidarea retelei de specialisti in conservarea dropiei.

Dorim sa-i indemnam pe toti cei care detin date (chiar si observatii mai vechi) despre dropii sa le introduca in baza de date sau sa ia legatura cu noi. Speram ca aceasta initiativa va fi continuata si vom putea contribui si noi la conservarea acestei specii emblematice!

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!