Proiectul de cartare a padurilor cu importanta biologica ridicata

Un indicator pentru padurile cu importanta biologica ridicata este maturitatea (rezultatul unei durate mari de existenta a acesteora, caracterizata prin evolutie naturala). Padurea trebuie sa fie de asemenea suficient de întinsa ca sa permita supravietuirea pe termen lung a populatiilor speciilor rezidente. Asemenea calitati sunt acum foarte rare în Europa, unde majoritatea padurilor au fost folosite în ultimele secole de catre societatea umana si care au nevoie acum de refacere si protectie. Identificarea padurilor cu importanta biologica ridicata (BIFs) si vizualizarea distributiei acestora cu ajutorul hartilor reprezinta un pas preliminar în directia conservarii acestor valori naturale si a managementului durabil al acestora.

BIFs reprezinta de asemea o componenta de baza a unei retele ecologice functionale la nivel zonal, regional (sau în anumite cazuri chiar mai larg) si joaca un rol crucial: atât de puncte fierbinti (concentrari) de biodiversitate cât si de coridoare ecologice. Sunt habitate care gazduiesc specii rare si amenintate iar uneori ele însele reprezinta ecosisteme forestiere amenintate.

Background

Cartarea BIF a avut loc în acest context pentru prima data în Tarile Baltice (Baltic Forest Mapping BFM), un proiect relizat în colaborare de catre BirdLife Finlanda, WWF si partenerii BirdLife din Estonia, Letonia si Lituania. Proiectul a fost finalizat în 2003. Începînd cu 2005 proiectul a fost implementat în Polonia si Belarus (BPFM) de catre European Forest Task Force din cadrul BirdLife (FTF), împreuna cu partenerii BirdLife din aceste tari.

Scopul principal a fost identificarea si cartarea padurilor cu (potentiala) importanta biologica ridicata în România si Bulgaria, revizuirea statutului actual de protectie al acestora si propunerea unor masuri concrete de management. BIFs în Bulgaria si România au fost selectate pe baza unui set de criterii generale adaptate la conditiile locale.

Proiectul a fost lansat în martie 2007 si a durat doi ani.

Finantatorul proiectului este Aage V. Jensen Charity Foundation, din Danemarca.

Rezultate

Rezultatul proiectului a fost elaborarea unei baze de date GIS obtinuta în urma procesului de filtrare a bazelor de date forestiere existente. În plus, baza de date a fost completata din alte surse (baze de date ale altor institutii, imagini satelitare, verificari în teren etc.) Baza de date este organizata pe trei nivele (arboret, nivel superior de organizare , caroiaj complex de 25 de hectare). Rezultatele BRFM sunt prezentate într-un mod usor accesibil si pot fi vizualizate de catre publicul interesat pe internet (vezi site-ul oficial al proiectului aici). De asemenea rezultatele vor fi disponibile si pe CD-ROM. Informatiile sensibile - precum prezenta unor specii amenintate - nu vor fi facute publice.

Folosirea rezultatelor

Hartile rezultate împreuna cu bazele de date din Bulgaria si România pun în evidenta extinderea si starea retelei de paduri protejate, ca întreg functional. Cartarea va putea identifica eventualele lacune în reteaua existenta - rezultate care vor ajuta la identificare unor paduri (de un anumit tip) care vor fi necesare în completarea retelei, precum si la identificarea zonelor care necesita reconstructie ecologica. Rezultatele vor putea ajuta viitoarele planuri de management (si amenajamente) precum si procesul de certificare forestiera (FSC - care cere protectie eficienta pentru padurile cu valoare ridicata de conservare - HCVFs - conform articolului 9 FSC). Baza de date on line poate fi de asemenea folosita în cercetarea stiintifica, în dezvoltarea turismului, în educatie ecologica precum si în promovarea conservarii.

Coordonarea si conducerea proiectului
Proiectul a fost coordonat de European Forest Task Force din cadrul BirdLife
Presedintele comitetului de coordonare: Dr. Andrzej Bobiec (atb[dot]ftf[at]gmail[dot]com)
Coordonatorul proiectului: Diyana Kostovska (diyana[dot]kostovska[at]bspb[dot]org)

Implementarea proiectului
Proiectul a fost implementat în cooperare de catre Societatea Ornitologica Româna (SOR/BirdLife Romania) si Societatea Bulgara pentru Protectia Pasarilor (BSPB/BirdLife Bulgaria)
Cristi Domsa (cristi[dot]domsa[at]sor[dot]ro) - National Forest Officer, SOR
Vanya Ratarova (vanya[dot]ratarova[at]bspb[dot]org) - National forest officer , BSPB

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!