Protectia Lacului Beibugeac

Aria Naturala Protejata Lacul Beibugeac-Plopu este situata in apropierea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Atentia autoritatilor si a ornitologilor a fost concentrata mai ales asupra RBDD, cum era si firesc, cu un accent deosebit pe Zona de Protectie Integrala Saraturi-Murighiol. insa observatiile facute in ultimii 14 ani de membrii SOR au confirmat ca exista o evidenta complementaritate intre lacul Plopu si zona strict protejata Saraturi-Murighiol, deoarece pentru multe dintre pasarile cuibaritoare la Saraturi, Lacul Plopu constituie in perioada de primavara-vara un foarte important loc de hranire.

Suprafata lacului variaza de la an la an in functie de nivelul precipitatiilor si al temperaturilor ce se inregistreaza in timpul verii. De-a lungul timpului, fundul lacului s-a acoperit cu un mal fin, bogat in nevertebrate, ceea ce atrage aici limicole, rate, califari si lebede. Pe insulele ce apar la inceputul verii se instaleaza colonii de chire, chirighite, pescarusi, piciorongi, ciocintorsi. In 2004, desi nivelul apei era mic, au cuibarit la Plopu pentru prima data si trei perechi de pescarita razatoare, iar in 2005 peste 70 de perechi de ciocintors. In perioada de iarna, pot fi observate in mod regulat sute de gaste cu gat rosu, care se odihnesc pe lac, mii de garlite mari si chiar cateva exemplare de rata cu cap alb. Zona este una dintre cele mai sigure locuri unde se poate intalni pescarusul asiatic. Din 1996 au avut loc in mod regulat observatii ornitologice la Beibugec-Plopu si s-a incercat monitorizarea cat mai frecventa a zonei si limitarea presiunii antropice asupra avifaunei, atat in perioada cuibaritului, cat si in perioada migratiilor de primavara si de toamna, dar mai ales in timpul sezoanelor de vanatoare.

Deoarece lacul este proprietate comunala, au avut loc intalniri cu autoritatile locale pentru a se interzice accesul cainilor in zona in perioadele de cuibarit si pentru a se amenaja o platforma pentru gunoaiele satului care se arunca de catre unii localnici chiar langa lac. Impreuna cu specialisti de la RSPB, s-a reusit redactarea unui plan de management in 1998; in 2000 zonei i s-a acordat statutul de Arie de Importanta Avifaunistica, iar in data de 30 ianuarie 2004 Consiliul Local Murighiol a aprobat declararea ca arie naturala protejata la nivel local a Lacului Beibugeac (Plopu).

Demersurile noastre nu s-au oprit aici si, ca rezultat, la sfarsitul anului 2004 s-a decis de catre acelasi consiliu incredintarea custodiei ariei catre SOR.

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!