Protectia berzei albe in Lunca Dunarii

Societatea Ornitologica Romana a derulat in perioada septembrie 2004 - septembrie 2006 un proiect de cercetare si conservare a berzei albe in Romania, finantat de organizatia franceza Ligue pour la Protection des Oiseaux si Ministerul Ecologiei si Dezvoltarii Durabile din Franta.

Acest proiect a prevazut, printre altele recensamantul acestei specii in Romania (actiune desfasurata in 2004 si 2005 in cadrul celui de-al IV-lea Recensamant International al berzei albe), echiparea a trei berze cu transmitatoare satelitare (prima actiune de acest fel in Romania) in scopul studiului migratiei indivizilor acestei specii. Dintre aceste exemplare, barza alba poreclita „Kele", un pui eclozat in 2005 in localitatea Dumbravioara, jud. Mures, a parcurs pana in 22 noiembrie 2005 aproximativ 8240 km si se afla in Sudan. Puiul a fost echipat cu un transmitator la sfarsitul lunii iulie 2005.

Alte activitati au presupus constientizarea publicului prin diverse actiuni si prin publicarea de materiale informative (postere, vederi, brosuri).  

Rezultate
- instalarea suporturilor pentru cuiburi in colaborare cu Electrica;
- organizarea unui concurs de desene (Vecina noastră barza alba) la care au participat 892 de copii sub 18 ani, inclusiv din Ungaria si fosta Iugoslavie;
- organizarea unei campanii de monitorizare a intoarcerii berzelor în locurile de cuibarit, pentru care au trimis date voluntari din întreaga tara;
- realizarea site-ului web al proiectului: www.ciconia.ro;
- realizarea unui film documentar: Vecina noastra, barza alba
- publicarea unei brosuri (Vecina noastra, barza alba), a unor carti postale, sticker-e si postere cu barza alba;
- realizarea recensamantului berzei albe;
- identificarea si descrierea celor mai importante habitate pentru barza alba, din Romania;
- delimitarea a 4 SPA esentiale pentru populatia de berze din Romania;
- monitorizarea deplasarilor indivizilor prin echiparea a 3 berze cu transmitatoare satelitare, una dintre ele (Kele) ajungand pana în Tanzania, la peste 10 000 km de locurile de cuibarit.
 

 

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!