Restaurarea ecologica a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior

Bazinul inferior al Prutului reprezinta o zona umeda de mare interes avifaunistic, atat pentru Romania, cat si pentru sud-estul Europei. Valea raului Prut se afla pe rutele de migratie ale pasarilor ce cuibaresc pe teritoriul continentului eurasiatic. Multe specii de pasari acvatice si limicole isi gasesc, in acest spatiu, loc de popas si de refugiu, hrana si conditii prielnice pentru cuibarit. Vecinatatea Deltei Dunarii confera zonei o importanta deosebita, deoarece aici se face intrarea in Delta propriu-zisa.

Ca urmare a cercetarilor ornitologice realizate in teren si a necesitatii protectiei speciilor de pasari si a habitatelor acestora in zona Prutului Inferior, SOR a propus pentru desemnare ca situri in cadrul retelei Natura 2000, urmatoarele zone, declarate ca Arii de Protectie Speciala Avifaunistica (S.P.A.) in cadrul Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior: Brates, Lunca Prutului - Vladesti - Frumusita si Mata - Carja - Radeanu.

Din noiembrie 2005, Societatea Ornitologica Romana desfasoara si un proiect pentru imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor din Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior , in parteneriat cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati, Universitatea Bucuresti - Centrul pentru Cercetari de Mediu si Efectuarea Studiilor de Impact si Directia Silvica Galati.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul LIFE Nature si prevede activitati menite sa limiteze problemele cauzate de activitatile umane (agricultura, pastoritul, pisciultura, turismul) si sa restabileasca echilibrul ecologic in interiorul Parcului.

Intr-o prima faza, proiectul a creat cadrul necesar pentru stabilirea structurii administrative si elaborarea unui plan de management integrat al Parcului, aprobat de autoriatile locale. Au fost desemnate un numar de patru Arii Speciale de Protectie Avifaunistica in cadrul viitoarei retele Natura 2000 si au fost derulate activitati stiintifice de inventariere si monitorizare a florei si faunei Parcului si activitati de recontructie ecologica.

De asemenea, au fost organizate activitati de constientizare a publicului si au fost create facilitati pentru sublinierea valorilor ecologice ale Parcului: amenajarea a doua puncte informationale (la ARPM Galati si in comuna Oancea), instalarea a 7 turnuri de observatie, a 7 panouri de avertizare si informare, a unor banci si tomberoane, precum si asigurarea pazei Parcului.

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!