Salvarea coloniei de pelican cret (Pelecanus crispus) de pe insula Ceaplace

In anul 2004, Societatea Ornitologica Romana a desfasurat un proiect in cooperare cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii pentru a stopa eroziunea apei asupra insulei Ceaplace, loc de cuibarit pentru cea de-a treia colonie de pelican cret ca marime din Europa. In cadrul proiectului, finantat de Fondul Disney pentru Conservarea Animalelor Salbatice (Disney Wildlife Conservation Fund) si de RSPB, in noiembrie 2004 a fost construit un perete protector din piloni din lemn de salcam si fascine de salcie, sub nivelul apei, pentru a impiedica actiunea eroziva a curentilor si pentru a permite refacerea insulei prin depozitarea sedimentelor aduse de apa.

Materialul de constructie a fost transportat de la Grindu Lupilor la insula Ceaplace pe un pod tractat de o salupa. Peretele protector are o lungime de circa 100 m si a fost construit cu ajutorul localnicilor din comuna Mihai Viteazu. Participantii la actiune au lucrat in cizme de cauciuc in apa adanca de 60-110 cm. Circa 120 de piloni de salcam au fost batuti in nisip si namol, la o distanta medie de 20 m de malul insulei, si au fost consolidati intre ei cu fascine impletite din salcie. In timpul constructiei, conditiile meteorologice au fost nefavorabile, problemele cele mai importante fiind vantul, valurile mari si temperatura scazuta.

Nivelul apei in lacul Sinoe a fost mult mai ridicat in primavara anului 2005 decat in 2004 si ar fi putut afecta si mai mult insula. In luna aprilie a anului curent a fost confirmat faptul ca peretele a rezistat viscolelor si gerului din iarna ce a trecut. Putem afirma ca, fara realizarea peretelui protector, insula ar fi fost distrusa complet de valuri si de sloiuri de gheata. Pelicanii s-au intors pe insula Ceaplace si au inceput cu succes un nou sezon de cuibarit. Conform datelor preliminare, numarul perechilor cuibaritoare de pe insula a crescut in acest an, comparativ cu anul 2004 (in aprilie 2004 au fost observate 84 de perechi cuibaritoare). In anul 2005, ca rezultat al actiunilor intreprinse in cadrul proiectului si al construirii peretelui protector, pe insula au cuibarit 90 de perechi de pelicani creti. Speram ca in timp, in urma depozitarii sedimentelor intre peretele protector si insula, se vor reface partile distruse ale acesteia. Conservarea insulei Ceaplace va contribui esential la sustinerea populatiei de pelicani creti din Romania.

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!