Supervizori AIA

In perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2011 Societatea Ornitologica Romana si Asociatia pentru Protectia Pasarilor si Naturii „Grupul Milvus” au derulat proiectul Dezvoltarea unui sistem de monitorizare si reactie rapida pentru Ariile de Importanta Avifaunistica si Ariile de Protectie Speciala Avifaunistica din Romania pentru crearea unei retele voluntari pentru monitorizarea zonelor importante pentru pasari, proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Activitatile de monitorizare din cadrul acestui proiect au avut ca obiect Ariile de Importanta Avifaunistica (AIA) si implicit Ariile de Protectie Speciala Avifaunistica (APSA) .

In urma derularii acestui proiect organizatiile partenere au pus bazele unei retele de voluntari care au monitorizat (si vor monitoriza) cateva dintre aceste zone, fiind in mod deosebit atenti la posibilele amenintari care ar putea afecta integritatea ecologica a zonei, din perspectiva speciilor de pasari pentru care sunt importante.  A fost identificat, ca o problema comuna in zonele monitorizate, faptul ca in planificarea investitiilor nu se tine intotdeauna cont de prezenta habitatelor si speciilor valoroase. Dorim ca pe viitor numarul voluntarilor implicati in aceasta activitate sa creasca, astfel incat toate cele 130 AIA din Romania sa fie eficient si impartial monitorizate.

In 2011 APSA au fost reevaluate intrucat in 2010 Comisia Europeana a actionat in justitie Romania pentru desemnarea unor suprafete insuficiente ca Arii de Protectie Speciala Avifaunistica, situri Natura 2000. Dupa reevaluarea APSA nivelul protectiei legale al AIA va creste. In acelasi timp, datorita voluntarilor care monitorizeaza aceste zone vom putea interveni (prin sesizarea autoritatilor responsabile) in cazurile in care observam ca legislatia care protejeaza aceste zone este incalcata sau nu este corect aplicata.

Prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana tara noastra a transpus in legislatia nationala si legislatia de profil referitoare la protectia mediului cerintele comunitare doua documente cunoscute ca Directiva Pasari (79/409/CEE) si Directiva Habitate (92/43/ CEE). Aceste directive prevad crearea unei retele de protectie ecologica europeana numita reteaua NATURA 2000 formata din doua tipuri de zone protejate: Arii Speciale de Conservare (conform Directivei Habitate) si Arii de Protectie Speciala Avifaunistica (conform Directivei Pasari). Uniunea Europeana nu a furnizat nici o metodologie de desemnare a acestor zone, stabilirea acesteia ramanand la latitudinea statului membru. Totusi pentru verificarea desemnarii APSA Comisia Europeana  a folosit lista Ariilor de Importanta Avifaunistica. Programul Arii de Importanta Avifaunistica a fost lansat de Birdlife International si are drept scop identificarea zonelor importante pentru pasari la nivel mondial pe baza unor criterii stiintifice, calitative si cantitative. In Romania programul a fost implementat de Societatea Ornitologica Romana (Birdlife Romania) si de Asociatia „Grupul Milvus”, iar ca rezultat au fost identificate 130 de Arii de Importanta Avifaunistica in Romania.

Zonele importante pentru pasari necesita mai multa atentie din partea noastra!

Sucursale
Implica-te!
  • Vino alaturi de noi si doneaza pentru protejarea speciilor de pasari din Romania!
  • MembriDevino membru SOR ca sa te poti implica mai direct in toate actiunile noastre comune.
  • VoluntariAlatura-te eforturilor noastre de a face lucrurile mai bune si mai bine!