Lacerta viridis

Guster / Lacertidae

Masculii au spatele verde cu mici puncte închise la culoare și gâtul albastru. Femelele sunt verzi-maronii, prezintă dungi albe și  puncte negre pe spate. Juvenilii sunt colorați uniform în maroniu. Frecvent depășesc 30 de cm.

Habitat
Preferă habitatele uscate și însorite precum zonele cu arbuști, poieni sau liziere.

Răspândire
Specia se găsește în toate regiunile țării, până la altitudinea de aproximativ 800 de metri.

Populație
În România efectivele numără câteva sute de mii de exemplare.

Amenințări
Gușterul este o specie de preocupare minimă, cu statut de conservare favorabil.

Reptile, familia Lacertidae