ȘTIRI PROIECT Știrile proiectului
Sărbătorim și anul acesta Ziua Păsărilor tot în 1 Aprilie
19 martie 2025
Cum nu există primăvară fără păsări, tot așa pentru noi nu există nici primăvară fără Ziua Păsărilor. Este o sărbătoare de tradiție, pe care o așteptăm cu drag și emoție să împărtășim cu voi iubirea noastră pentru păsări. Emoții avem mai ales în ultimii ani, când ziua de 1 Aprilie ne-a rezervat gluma bună a unei ninsori serioase sau a unor condiții nu prea potrivite pentru ieșit în natură. Așa că anul acesta ne-am împărțit, vă așteptăm și în spațiile generoase ale naturii, dar și în largile holuri ale spațiilor comerciale sau în fermecătoare librării.

Păsările sunt vestitorii primăverii. Iar nouă ne place să ne vedem membrii și voluntarii ca pe niște vestitori ai păsărilor. Ei reprezintă cu succes SOR la aceste evenimente în diferite zone ale țării, acolo unde noi nu putem ajunge mereu. Cu cât sunt mai activi și mai plini de entuziasm, cu atât cresc șansele ca cei care îi ascultă să îndrăgească păsările și natura. Cu cât sunt mai mulți, cu atât mai mare va fi și numărul susținătorilor naturii. Cu cât sunt mai dispersați pe harta țării, cu atât vom avea o mai bună acoperire a terenului, ca să cităm din colegii noștri de la conservare. Doar că noi vorbim despre terenul educației și conștientizării. Un teren de joc uneori dificil, dar aproape mereu plin de satisfacții. Astfel, pentru meciul din 1 Aprilie, vă propunem o echipă plină de elan și idei, pe alocuri matură, prin altele imberbă, dar în totalitate dedicată trup și suflet cauzei comune: păsările și natura.
În ordinea de pe tricourile de membru și voluntar SOR vă așteptăm la:
Alba Iulia, unde, în 6 aprilie, cu începere de la orele 14.00, membrii SOR vă dau întâlnire în Cartierul Partoș la debarcaderul de pe râul Mureș. Împreună cu copii, tineri și alte persoane interesate vă propun instalarea a două panouri care descriu câteva dintre speciile de păsări și mamifere care pot fi observate pe malul Mureșului, în municipiul Alba Iulia. Tot cu această ocazie, dat fiind că e totuși Ziua Păsărilor, se va parcurge un scurt traseu pe malul râului, prilej cu care veți putea observa și poate chiar învăța despre păsările din zonă, veți identifica semne de prezență ale castorilor și vidrelor și veți discuta despre ariile naturale protejate urbane. E al doilea an consecutiv când Alba Iulia e gazda Zilei Păsărilor, și se achită foarte bine de acest rol. Vă sfătuim să nu stați pe gânduri și să puneți data în calendar.
Brăila, unde elevii au chiar atunci Săptămâna Verde. Astfel, între 1 și 4 aprilie, parte dintre aceștia vor observa păsările în împrejurimile Lacului Sărat II.
București, capitala fiind gazda unuia dintre cele mai bogate evenimente dedicate Zilei Păsărilor. În 5 aprilie, între orele 10.00-13.00, membrii Sucursalei București (SORB) vă așteaptă în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”. Sperăm să vă ajungă timpul, deoarece oferta e generoasă: tururi ghidate, expoziție de fotografie și de desen, atelier de cuiburi, atelier de quiz vizual dar și auditiv, atelier de colorat și desenat pentru cei mici, prezentări științifice ținute de biologi și membri juniori ai Sucursalei. Cum spuneam, 3 ore nu vor fi suficiente pentru a trece pe la toate atelierele. Fiți cu ochii pe pagina SOR București pentru a nu rata ultimele informații organizatorice.
Buzău, unde, din nou Parcul Crâng va fi locul de desfășurare al evenimentului. În 30 martie, între orele 11.00-13.00 membrii și voluntarii din Buzău vă așteaptă pe Aleea Principală a parcului, în zona primului panou SOR. Veți fi întâmpinați cu ateliere pentru cei mici, tururi ghidate, verificare cuiburi. Puteți urmări pagina Buzăul prinde aripi pentru a fi la curent cu ultimele detalii.
Cluj, unde vremea cu surprize nu ne-a ocolit în ultimii ani. Am amânat și anulat evenimente din cauza condițiilor meteo. Astfel, am decis că am avut suficiente emoții urmărind prognoza meteo și anul acesta ne mutăm în interior. Ne vedem în 1 Aprilie, între orele 17.00-19.00, în Librăria Bookstory, un partener drag nouă. Dar nu venim singuri, ci cu un autor aparte, Dan Coman, pentru un atelier altfel – „Atelier de povești păsărești cu Dan Coman”. Ideea ne-a venit de la cartea scriitorului „Plictisitoarea vacanță de vară a fraților Rățoi”, unde am citit cu emoție și veselie cuvinte în … limba păsărească. Împreună cu Dan Coman vom încerca să predăm această limbă a secretelor în cadrul unui atelier dedicat copiilor. Stați cu ochii pe SOR Cluj pentru a afla detalii și a putea accesa formularul de înscriere. Dar numai dacă aveți între 8 și 12 ani!
Iași, unde la fel ca anul trecut avem un adevărat festival dedicat Zilei Păsărilor. Începem sâmbătă, 29 martie, cu un tur ornitologic în Delta Moldovei. Apoi duminică, 30 martie, vă invităm la Ziua Păsărilor în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” pentru înlocuirea autocolantelor de pe panoul SOR cu cuburi și tururi ornitologice. Chiar de Ziua Păsărilor, marți, 1 aprilie, va avea loc vernisajul expoziției „Observă păsările Iașului!” în Palas Iași, expoziție care va putea fi admirată până în 6 aprilie în această locație. Evenimentele dedicate înaripatelor se termină sâmbătă, 5 aprilie, cu un tur ornitologic în Codrii Iașilor, cu plecare de la Oaza Taină Vie. Urmăriți pagina de Facebook SOR Iași pentru detalii și înscrieri.
Pitești, unde, ca în fiecare an de 1 Aprilie, Ziua Păsărilor este sărbătorită în școlile partenere. Sau, dacă vremea e potrivită, se iese la observat păsări pe malul Argeșului sau al lacurilor din apropiere.
Satu Mare, unde în 5 aprilie membrii sucursalei vor fi ghizi pentru copiii de la Centrul Maltez din localitate pentru o activitate ornitologică în Parcul Grădina Romei. Vor fi tururi ghidate, desene, verificare de cuiburi, totul cu și despre păsări.

Ca să fiți pregătiți pentru sărbătoarea păsărilor vă recomandăm articolul de anul trecut dedicat Zilei Păsărilor, unde am detaliat pas cu pas cum puteți să vă antrenați pentru această ieșire în natură. Imediat după afiș aveți un mic îndrumător de mare folos!
Dar avem și varianta urbană dacă nu vă permite timpul călătorii mai aventuroase. E drept, e făcut pentru doar 4 orașe, însă puteți ieși în oricare spațiu verde mai generos din localitatea de domiciliu, veți întâlni un nucleu de specii comune parcurilor și grădinilor din toată țara.
Dacă ieșiți pe teren, nu uitați să folosiți aplicația Ornitodata pentru completarea datelor din teren. Știm sigur că vom avea colegi bucuroși dacă veți face liste complete cu ocazia acestor ieșiri în natură.
În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Păsărilor, elevii de la școlile înscrise în programul „Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura” vor avea ocazia să participe la jocuri și activități captivante de identificare a speciilor de păsări, utilizând ghiduri de teren pentru a le observa în mediul lor natural. De asemenea, vor analiza opere artistice inspirate de viața păsărilor, aprofundând legătura dintre artă și natură. Copiii vor realiza lucrări pentru concursul de desene, în care se va reflecta frumusețea și diversitatea avifaunei. În plus, proiectele informative prezentate în clasă vor consolida cunoștințele despre păsări și importanța lor în ecosistem. Activitățile în aer liber, drumețiile și excursiile în zone naturale apropiate de școală vor permite elevilor să observe direct păsările și să întocmească liste cu speciile întâlnite.
Este o continuare firească a eforturilor depuse de dascălii din perioada interbelică, aceștia fiind atunci principalii vestitori ai păsărilor, ei sărbătorind primii păsările în cadrul unei zile dedicate lor, 1 Aprilie – Ziua Păsărilor.
Oriunde ai merge, îți mulțumim pentru că împărtășești grija pentru păsări cu noi!

Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]